有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
呢六粒野搞咗我兩個鐘

Ching好俾心機
呢啲係你嘅藝術品
thx
有冇師兄識玩五魔邊
做到到最後果層果粒星加arrange 完啲edge pieces 嘅顏色之後就扭唔到
上網睇YouTube 教學但覺得條片講得唔好
跟著佢扭又扭亂其他野
唔知係咪我學藝未精
5x5 終於完成
成功用兩條半公式解決parity errors
淘寶訂左成set 2-7階 成set換哂佢
呢幾日都忙緊無理到5魔方,
謝巴打分享,
等我試試先
巴打好有心機,
玩5x5 ,仲會玩埋7階
不過淘寶啲扭計骰係唔錯
有無把打有以前魚方塊達人個3x3解法
以前跟佢個網學啲公式好似唔同家陣揾到個啲
而家通常上YOUTUBE學
BTW,我以前都係上佢個網學
我識玩到5x5x5之後放棄
而家第一層都唔記得
咁要玩番溫故知新喇
我玩到4*4之後放棄
轉玩下其他異型扭計骰
同埋諗住advance 下3*3
輕輕推一推
想扭計骰個圈子係香港更加大

係到放兩粒骰

【魔域文化5阶魔方五阶傲创gtsm磁力顺滑专业比赛速拧儿童玩具套装】https://m.tb.cn/h.eVrjobu?sm=b2d390

1.魔域5x5 傲創gtsm 螢光6色有磁力版
玩左大概半個月 唔多過100轉 冇跌冇花 冇盒

【魔域文化傲世gtsm六阶磁力魔方6阶顺滑专业比赛儿童学生智力玩具】https://m.tb.cn/h.eVr9r8A?sm=ca16a6

2.魔域 6x6 傲世gtsm 白或貼紙有磁力版
岩岩新開扭左一次咁大把 有盒

歡迎任何人有興趣既Tg 我

https://t.me/lookkingforyou

如果有其他骰想要都可以問一問我
我都或者會有二手放到俾你地
唔會賣太貴
目的想係吸引更多有心人玩扭計骰
Support
push
估唔到連登有咁多人玩

十年前讀緊書,同學教用LBL,加幾條式就還原,一個下午其實學得識

到好多年前無玩係avg15左右

早排行K11 MUSEA有間嘢有粒3x3
叫女朋友去陪玩,結果收視率高過隔離表演彈琴果個

跟住搵返啲骰出嚟玩

呢排練返,有12-13AVG

學果陣,12avg已經係世冠

而家5秒,幾鍾意睇啲高手例如Feliks, max park, valk嘅example solve,會學到好多嘢

玩骰其實幾好玩,起碼每次嘅solve都係唔一樣
12avg 唔簡單呀
最難係15-16進步,又要F2L LOOK AHEAD又要增加手速,而家陸續換緊啲OLL PLL式,加埋F2L再穩定啲我諗10AVG其實正常人擺時間練應該無問題

不過外人睇好毒sosad sosad
哽得晒嗰堆 OLL PLL 其實已經唔係正常人
利申:放棄咗
果時學完LBL有30秒內,的起心肝學全套CFOP

開頭完全無視57條OLL,心諗多到痴撚線
就食咗啲PLL先,由常見易記果啲開始練
跟住有進步,自然會背OLL,當你見到啲OLL CASE成日見但未背,就好想背埋佢,久而久之就背晒

再者有時啲OLL PLL一出現,唔想用U2或者反轉粒骰先扭,就諗計將同一個CASE可以兩個方向做,我諗而家有廿條OLL同十條PLL我都慣咗雙向咁扭,變咗又要食多幾十條公式

玩骰都係靠經驗、觀察

十年前中學雞開始玩,到而家出嚟做嘢幾年,開始玩返,都覺得玩骰係一種幾健康嘅玩意

唔駛用電又隨時玩得,對於智力其實都有若干好處,空間感一定訓練到,啲人成日諗住背式,死背就得,其實百幾二百條式無得死背,個個都靠自己方法記,就好似讀書背嘢咁,個個方法唔同

p.s.啱啱深夜三點氹咗女友瞓之後,自己喺廳玩咗成粒幾鐘,要自己玩到一鋪係十秒內先瞓,玩咗大半個鐘先一鋪9.03,好渣
你好勁啊,
我學左十字,簡單F2L,2 look OLL ,同埋PLL 先至係最快得30幾秒,
自己通常都要40幾s 先搞掂,好廢下
不過你講得岩,我諗我到而家都仲玩骰係覺得每一次SOLVE 都唔同,考下觀察同不斷追求進步,
D 式唔係背完就扭得快,好多野都要通先得。
希望有一日進入SUB 20
我覺得睇高手啲example solve,尤其CROSS F2L嘅走法對進步最有幫助

我睇返舊時,由分半鐘》40》30》20》15

都幾好FEEL,我進步算係好慢好慢

大家有興趣不如開個TG GP研究下

學下唔同人嘅解法都好有幫助

順帶一提,手賤買咗356X,堅好用
我都有睇啲example solve
咩X cross 果啲,但而家仲未掌握到
諗住一步步黎,blind solve 到cross 先
我原本買左air sm 跟著又手多多買埋356X
個人都感覺356X 好似好啲,可能係我主觀?
X cross我都係比較明顯同埋肯定自己可以盲扭先會做sosad

356X 可以customize嘅嘢多啲,做到更多唔同手感,咁啱你搵到呢個適合你嘅手感

我個人鍾意鬆同脆嘅手感

BTW最慘就係買完X,轉個頭出咗XS
I know that feel bro
我買完X 隔左一個月左右就XS
不過都追唔到咁多
講真就算自己有XS 都唔會快得好多
倒不如專心學好先,真係扭得快先再睇下會唔會買黎獎勵自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞