有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
咁我問你
咩叫正版
Rubik's Cube 唔係正版咩
利申唔太熟
咁你一定未扭過好扭既翻版
我旨在過下手癮
我見advance cross d片都好複雜,人大左真係學習能力下降
想當年我唔識買左官方
跟著幾年後買平價聖手,仲好扭過佢
自此之後官方果個放左做裝飾品
聖手同Valk 3 就會繼續扭
我都廿幾歲,學習能力都冇以前咁好喇
不過有心練番好都可以有進步架,
例如睇下片先知:原來十字咁扭會好啲扭少下咁
咁樣已經會開心
我覺得十幾蚊嘅奇藝三階仲好過Rubik‘s Cube
又返黎
話說前幾日買左粒永駿 3X3
好好扭 前碼順過我之前扭開嗰粒好多
跟住呢幾日瘋狂唔知扭左幾多次

但係淨係扭3X3實在係太悶喇
跟住就的起心肝去學 4x4
粒4x4 係成年幾前買落 扭散左就一直扭唔返無心學
https://www.youtube.com/watch?v=yY1_ge8IRbc
因為之前睇既都係4x分鐘 真係無心機睇/學
但呢條就好精簡 都好易明
終於扭到4x4
巴打加油,
我都有粒4X4,但好耐冇扭,唔記得了
只記得佢還原嘅概念
其實4X4 同 3X3嘅基礎還原概念差唔多,
但4X4就要自己整centre and edge pieces ,整哂呢啲可以好似3X3 咁LBL 整番好
係有時有啲特別情況要用特別公式整
其實磁石ge作用係令唔同layer之間易d對齊 冇咁易overshoot
而家d骰基本上都做到未對齊哂就擰到 但係始終個唔齊ge角度有個極限 有磁石攝住ge話就可以減少對唔齊ge情況 然後就可以快左
基本上剩係香港舉行嘅比賽,要去到複賽都要起碼sub 14先得
d小朋友快到痴線
小朋友學習能力高呀嘛,學習能力同記憶力隨著年齡增長而下降
我同你相反,我剩係鍾意3x3,對其他階完全冇興趣
我扭3x3扭極都唔厭
記得之前問過咁多位唔同巴打意見
到最後我都係揀左Gan Air SM, 因為365X 真心貴
亦多謝之前巴打講淘寶集運嘅意見,佢今日終於係我身邊,要努力練下唔好浪費哂啲錢
影左兩張相
第二張右下三色嗰舊係乜東東
比賽有得玩最少步數還原架嘛
唔比扭 只靠觀察搵出最少步驟
再唔係玩盲解
都唔係背公式就玩到架啦
3set唔同磁力ge磁石 再加1 set冇磁石 其中1set已經擺左係粒骰入面
個價唔差好多 不過Air SM都係好高質嘅cube
記得定期上軸心同潤滑油 會順啲同冇咁易磨損
呢粒係Air Sm 唔係365X
個三色隻係唔同力既彈弓唔係磁石嚟
其實唔同彈力嘅彈弓,同set彈弓同粒骰嘅距離嘅,之間有冇咩分別?
我有隻gan 356 air um,但我冇油,而家已經磨損晒同好卡
其實差唔多
只不過gan 再俾多啲選擇你
等你有多啲組合
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞