有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike

諗起中三玩到比老師收左粒Rubik's
要好成績先拎得番
結果個個學期
幾科拎全班第一+一科全級第一
終於拎番粒Rubik's

之後升上去中四定中五
個時坐係窗口位 隔離就係走廊
有次扭4x4x4 之後比咁啱經過既校長見到
好彩無收我粒4x4x4

好耐無玩 只係記得簡單三層喇
以前係一個叫unifish既網學 有flash動畫教你扭 最快可以30秒
依加有一分鐘都偷笑啦
多謝巴打教路
第1條公式我玩4x4記左
所以依家差既就係點樣可以扭到圖一個case
試下先 , 唔該哂
老師要逼迫你
但睇黎巴打本身讀書都唔錯
我咁大個都未拎過全班同全級第一
岩先

我以前都有睇unifish, 冇記錯好似叫小魚方塊網站
不過而家我都係轉左去睇YouTube d 片
有聲係隔離好似感覺好啲
大家玩埋高階
我去到4階就冇再上
平日玩下3階再學其他advance d 嘅野
我覺得聖手平平地都okay 嘅
不過好多時都睇手感
我覺得專業扭計骰都係Gan Valk GTS
不過大家都可以參考下你講嘅去決定買邊款扭計骰
淨係用過GAN356 v2,佢有種阻尼感,有機會令手指用多左力,亦都唔係個個cuber鐘意呢種手感(ps:我個粒原廠貼紙好跣手,要換過哂先正常)
新手唔建議買gan 啦
太貴
都未知會唔會長玩
買啲平啲既玩下先啦
Valk 係唔錯既選擇
仲有威龍GTS
再平啲既仲有聖手
認同
無謂買左個百幾二百幾蚊嘅骰
跟著玩玩下都係覺得無興趣放埋一邊咁浪費
我都係玩左一排覺得自己真係鍾意玩,
先買valk 3 同埋最近嘅GAN Air SM
有無link
之前見過下,但搵唔番果個網了

岩岩見到呢個,應該都OKAY
https://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.14.10.68df9560M0VPc3&id=550310200512&cm_id=140105335569ed55e27b&abbucket=13&skuId=3518194731581

再唔係就自己上TAOBAO 打魔方禮盒裝,都有幾多選擇
諗緊 wrm 定 gan 356x
求意見
3x3你問我就一定係gan ge 但係佢老味d骰越出越貴
如果入門ge話其實永駿冠龍cp值好高 高階入門可以考慮下裕鑫 做工唔錯 聖手都有得諗 真係要靚ge就基本上一定係魔域

利申 我有bias 打死唔買魔方格
我都覺 痴撚線㗎 最新嗰粒356i成四百幾蚊人仔

我覺得差唔多價位valk power m都可以一戰
如果 wrm / power m/gan 354m
呢三粒師兄你會揀邊粒?
54mm對我嚟講細左d 我prefer 56 但係gan真係太貴
我對魔方格有bias 唔撚會買佢d野
魔域d骰至少唔會離譜地貴 性能可以 就威龍+磁石la
thx ching
咁師兄最後決定買威龍GTS
點解師兄咁唔鍾意魔方格嘅?
咁粒356i又唔可以拉埋一齊講既
始終都係科技野
入面粒晶片都唔平
同埋整個apps都要成本,今次個apps都整得唔錯
不過最貴既其實就係粒骰唔可以用黎比賽

等緊淘寶
威龍GTS3M?
個陣魔方格仲係新興起ge牌子 第一款出ge 3x3比人話抄其他牌子
其實扭計骰出咁多花款就總有一兩個design feature會撞 但係個陣佢地ge做法好串 搞到成個觀感好差 所以我就唔鐘意呢個牌子

咁講la 強國廠其實好多呢d設計人才 但係個花生位就係一個二個諗到一個新feature就即刻拎專利 而上面d專利法又
去到後面要design一款新骰ge話要顧好多patent 甚至廠商間ge政治/partnership問題
魔方格係咪即係奇藝?
LM
係啊,
岩先先係佢地果邊買左個五魔方,仲有個永俊移棱,
等緊淘寶運過黎
唔知又可以玩幾耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞