有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
扭計骰應該係少數大陸出得高質嘅嘢
其實一日半日好難教 除非真係好有心去研究
如果教得識個十字已經好叻
我講得唔好 我翻工個到想買個送俾client 要claim 錢
早排新年公司無野做,同事上淘寶買咗隻兩舊水嘅返黎扭
到咗而家我玩佢粒骰已經練到1分鐘內
兩舊水
For 比賽果啲?
咩牌子?
Gan 有磁石嗰啲
佢話計返hkd大約2舊
u甜微
x2
有無人知信和gan356x幾錢 想整番粒
搞到我都好想買番粒磁石
而家屋企無磁石款
有心學都可以扭到架

上淘寶幫到你
有無啲易扭 細細粒
有無推介?
2舊水真係太貴啦
我諗住如果練到落sub 30就買粒最嘈嘅黎玩
兩年前玩過幾個月 sub25 而家就間唔中扭下
除左cfop都有留意下其他扭法 嗰陣想學roux method 覺得好型 但最終未學成就冇點玩了
新手留名
依家學緊
連Layer by layer嘅公式都未學完

記得玩到3x3 個下好有成功感
之後開始玩4x4, 5x5 ,但覺得再玩上去已經無咩意思,就轉去挑戰異形cube
Ghost cube,square one,super square one,十二面體…
身邊啲朋友已經覺得我痴撚咗
但入咗U就無掂了,好多都唔記得哂點玩
Ghost cube個設計真係唔錯
4x4 好易扭爛
前排女朋友送左個4x4 比我
我都未完全玩熟但都叫識還原就比我扭爛左
仲記得個時係咁買國甲國丙既骰
甲1甲2甲3 國丙全封

而扭計骰牌子暫時比較好嘅有Gan、valk、魔域文化威龍gts、mgc等等,基本上都係有改磁同冇改磁版本,而家通常比較貴嘅扭計骰都已經設計得好好,例如corner cutting同防pop,但係我比較在意嘅係sticker同stickerless,最好買冇貼紙版本,因為貼紙版本好容易啲貼紙會爛會甩,就算貴嗰啲都係會咁,我已經中過伏
通常都係公式同扭計骰性能有影響,你用舊嗰啲扭計骰應該會卡同冇咁順,而家新嗰啲有磁力定位,即係你轉嘅時候個位置會冇咁容易轉過籠,同埋公式都會有影響,如果剩係LBL嘅話,時間上唔會有進步,因為moves會多,所以要CFOP,但未必要學晒,基本上學一部分之後不斷練,練到熟基本上都可以sub 20
其實最快嘅single好多時係好彩靠運氣,因為好多時sub 5都係要靠PLL甚或OLL skip,不過其實都好勁,因為都要cross同f2l練到熟透先得
btw,而家3.47 world record嗰個係中國人,之前一直係feliks zemdegs,人稱菲神,保持住,另外重有個叫Mats Valk嘅高手,Valk呢個牌子嘅扭計骰就係佢整出嚟
我都有聽過Roux method
但自己連CFOP 都未搞掂
所以都無學到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞