有冇人到而家仲玩扭計骰

490 回覆
162 Like 4 Dislike
巴打我第一次買咁貴嘅cube
你意思係間唔中要拆舊骰出黎,清潔下佢再上番啲潤滑油會保養得更好?
以前中學有一排全級一齊玩好撚正
上堂扭老師最多都係叫你收埋 唔會沒收
記得最快我可以30秒內搞掂
之後未練熟頭兩層一齊扭就唔興了
係呀
軸心就唔使太常上 同埋要拆粒cube或者ges出黎有啲麻煩
潤滑油就滴係cube夾層 再擰亂佢等啲油平均分佈
如果覺得太多就用紙巾抹幾下
Gan cube應該有附送gan油 可以頂住先
乜官方會送埋油o架咩?
我記得通常係啲店自己私底下送,官方唔會包埋
極度建議唔好拆出嚟抹
包你後悔
就咁整個容錯位落一滴油就得
扭幾扭啲油就會成粒都有

題外話
gan 油都唔太好用
但香港好難買專俾扭計骰既油
冇辦法都要用住先
如果有心玩可以睇下一隻 小丸號軸心油
以前未有呢d佢地所謂ge"調試組合"個陣個core ge結構就係螺絲壓彈弓 再壓core
要較tension基本只能靠擰鬆緊 但係太緊會影響corner cutting 太鬆會好易pop 玩得深入d ge會剪彈弓/加washer 但係淨係聽都覺得麻撚煩
所以佢地而家俾埋呢d標準化ge彈弓set比用家 方便佢地試tension同軸距ge組合

btw而家強國廠d新骰出到鬼五馬六咁 追都追唔切
我好耐之前買過隻calvin lube 冇記錯係silicone oil嚟 一支針筒裝用到而家
所以而家gan356X重畀埋一堆磁石,有強中弱同無,又係畀班用家自己試磁力 而家彈弓彈力、磁力、軸距都已經出晒,佢之後重有乜可以改良呢?
你啲老師咁好嘅
我果間有啲會收架,仲記得果個係數學老師
集運佢講到明唔送油
不過之前都有買個扭計骰嘅油
見用用下開始唔太順上下先
同意強國新骰出到出神入化,佢地為魔方作出好大貢獻
我想講幾年前都未有磁力,到而家有,遲啲又唔知有咩變化
強國出嘅野我地都諗唔到
可能遲幾年會有驚喜,不過唔知自己幾年後仲會唔會咁留意
其實都幾佩服班玩家 本身呢d"定位系統"源自pyraminx 以前靠d鋼珠仔再加個細坑去做類似效果 然後唔知邊個諗到用磁石 玩家就開始自己買磁石做mod 但係自己手做點都唔會做到機啤咁準 係後來d廠先係design度加磁石

真係要改ge話應該係corner piece design 到而家都未有一個好ge設計 可以防止轉角又唔會整卡粒骰
最近一得閒就玩下10x10x10
儲啲扭計骰都儲咗11粒唔同款
其實扭計骰係幾有趣 唔知點解宜家冇咩人玩
玩3x3x3係30秒內完成就開始進步唔到了
見到呢個po真係有動力練
身邊冇人對扭計骰有興趣
我都唔知原來佢有咁嘅歷史
10*10
巴打好勁,我都係玩到4*4 就冇再上了
我都覺而家少人玩左至少我身邊都冇人玩
不過唔緊要啦,見到呢個post 先知原來都有人同我一樣間唔時會拎出黎玩都幾好

以前就靠呢d鋼珠做而家磁石做ge野
原來係咁,之前都有玩過下pyraminx,
但我果舊冇啲咁嘅野
我嗰粒斜轉都係呢隻
我覺得手感幾爽
我果啲都係中間螺絲,反而冇呢啲珠仔

有冇玩過風火輪?
初頭上網睇教學,無留意個orientation, 之後搞到粒骰勁怪
之後先發現原來佢果舊骰嘅白底同我果個係相反方向
我買咗但係係唔識玩
我覺得移棱好玩啲
其實大家異型魔方邊個好玩啲?
個人就幾鍾意風火輪
因為可以扭到成個風火輪好靚,
但要還原就
thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞