Samsung Galaxy S & Note 討論區 (43)冇人開PO

1001 回覆
12 Like 7 Dislike
多謝廿一世紀巴打詳盡教學

其實上一個post我後來有update過adhell個教學,所以而家第一頁嗰個有少少嘢要改。

s10 系列 裝Adhell 3 唔好信第一頁個台仔翻譯錯嘅教學

正確步驟應該係:

1. 下載 Adhell 最新版 (自己睇ver幾, 唔洗入"old builds"個folder, 搵"ah3_http://v3.1.1.xxx"果個):https://m.mediafire.com/folder/sb37c6gmhqgbn/AdHell_3

2. 下載 APK Editor Pro 1.8.28 (都係上面果條link).

3. 電話裝APK Editor Pro 1.8.28 (唔洗裝Adhell住), 然後用佢打開Adhell 3.1.1.XXX個APK > 揀XML Edit (beta) > 揀 AndroidManifest.xml > 第6行(唔係定係第6行, 但會係前後幾行內)Package id改為com.frontadb.XXXXXXXXX (XXXXXXXXX 為任意英文字母, 跟返9個字)

4. 改完禁save (磁碟icon), 再返回, 再save , 再install (你可以唔即刻install但一定要save, 生成完嘅APK預設是放在/ApkEditor/tmp/gen_signed.apk)

5. 到https://seap.samsung.com/license-keys/generate/edu 登入/註冊 (用google account註冊就得), ***注意! 登入後會自動跳轉到其他頁面(生不出EML的問題大家都在這步), 登入完停一停先.

6. 開多個新tab 再次進入https://seap.samsung.com/license-keys/generate/edu, 確保網址沒錯, 頁面中大大隻字寫住"ENTERPRISE LICENSE KEY (ELM)"先啱

7. 碌落去ALIAS 隨便入, 用來識別而已, 再去禁頁面最底個制gen key. 唔洗upload任何野

8. 成功申請ELM Development Key. 應該係一抽好撚長 冇空格冇"-"嘅字母+數字

喺個網入My license keys > License key summary 睇下自己條license key係咪好似我呢度咁:

寫住ELM, 同埋一抽好長嘅嘢

9. 去返電話開Adhell 3, activate 完admin permission 再輸入條ELM Development Key

10. 入完key成功的話應該會入左一版野, enable頭兩項就基本完成, 但你可以再自己搵D rules加落去個domain/firewall

optional:
1.
裝完 adhell3, 去底部 "Domains" 加埋呢兩個 list:
https://raw.githubusercontent.com/GoldenKappa/notSABS/master/standard-package-mmotti.txt

https://raw.githubusercontent.com/GoldenKappa/notSABS/master/standard-package.txt

可以扑柒埋 lihkg d yahoo 廣告
加完記得去 home 到閂一閂 domain rules 再開返

2.
底部Domains->左上blacklist->add firewall rule度加 "[url]http://com.android.chrome[/url]|*|53" 可以block晒chrome嘅廣告
(用同一個原則應該可以block埋其他browsers, eg firefox, samsung browser)
加完又係去 home 到閂一閂 firewall rules 再開返

--------------------------------------

第3-4步詳細:

^ 呢度禁完磁碟icon要按navigation bar"返回"

(123456789純粹係例子, 呢度唔好用數字)

-----------我係分隔線---------------

S10 / S10+ / S10e 裝google camera:

1. 首先電話update去最新software, 去setting check下版本係唔係SBA字尾:

2. 電話裝呢舊野 (gcam 本體):
https://drive.google.com/open?id=1JrrStP0_BiB6Of0AG5baHiqcnF27v9Ip

3. 再下載呢個zip https://drive.google.com/open?id=18JIIUxxBW5f0xphVl42QL_0AIFnVruyA

, 擺入電話解壓, 解出嚟應該係一個個"Gcam" 資料夾, 成舊放喺電話internal storage 根目錄 (如果冇folder淨係得4舊嘢, 咁你自己開個folder叫 "GCam", 入面再開多個"Configs", 再將果4舊嘢扔入去.

4.開gcam, icon係呢個:

5. 喺快門制隔離D 黑色位是但一度快click兩下會開左個menu, 如果你step 3冇做錯就會俾你揀用咩config:

揀S10csMar2.xml 再禁"restore"

6. 成功. 快門制左面果個轉鏡頭制禁一下會自拍, 禁多下就係wide鏡, 自己慢慢試.

ref: https://www.reddit.com/r/galaxys10/comments/axqrd0/gcam_works_on_the_snapdragon_models_well_even/
喺香討見到有人 share 呢個 video 講錄指紋嘅心得,見嗰邊好多人試左話使得,轉貼過嚟:

Debunking Unbox Therapy's Galaxy S10 Fingerprint …:

https://youtu.be/WsN0HAGL-94

跟住佢咁樣錄指紋真係快咗

而家好似之前係iphone用face id咁爽

From Jacq~~~
WhatsApp 待機個陣收到msg唔會著mon
點搞

之前換咗Galaxy Buds/iron man都有得拎
整合

5號前落訂可以6號可拎機,唔係就要等到8號或以後

s10plus 8+128GB 官方跟機有透明套一個、出廠跟一張mon貼

smt 送led case + 雙面玻璃保1年
trade in 再送200蚊 6498
減買hsbc用mobile pay同本身vs既1+3x回贈
扣哂只需6069

人仔 5498(轉台+唔知咩plan)/5998 /6398,送支架套一個,有可能有加料app,唔root del唔到

太陽 6398,送條毛,半年以上唔使加約

csl、1010、3仔貴到狗也不屌

衛記 6998,送10000垃圾尿袋、旅遊sim、type c 線,citi卡有優惠,
6998-150-50(apple pay)=6798

百記 6998,痕身卡有優惠,
6998-250(CASH$)-200(100CASH$當200$)=6648
**流動支付優惠不可與「Cash Dollars 當雙倍現金使用優惠」同時使用

凶宅 6998,送半/一年mon保+64GB sd card 或 者無線充+尿袋+64GB sd card,hsbc卡有優惠。
有hsbc vs卡,6998-400-243(最紅自主家居)=6355
#8000回5%優惠不適用於豐澤

----------- 我係分隔線 -----------

s10 8+128GB 官方跟機有透明套一個、出廠跟一張mon貼

smt 5598 送一年mon保、垃圾尿袋、舊客送LED套

人仔 5098/5498

太陽 5548/5598

衛記 5998,citi卡有優惠,
5998-150-50(apple pay)=5798

百記 5998,痕身卡有優惠,5998+2(買膠袋)-250(回CASH$)-200(100CASH$當200$)=5550
**流動支付優惠不可與「Cash Dollars 當雙倍現金使用優惠」同時使用

凶宅 5998,送半年mon保,hsbc卡有優惠。
有hsbc vs卡,5998-180-207(最紅自主家居)=5611

----------- 我係分隔線 -----------

s10plus 8+512GB 官方跟機有透明套一個、出廠跟一張mon貼、全線512GB送無線耳機

smt 唔清楚 送一年mon保、垃圾尿袋、舊客送LED套

人仔 8198,送嘅嘢大約同128GB一樣

太陽 8298,送毛一條

衛記 8998,送嘅嘢大約同128GB一樣,citi卡有優惠

百記 8998,送嘅嘢大約同128GB一樣,痕身卡有優惠

凶宅 8998,送嘅嘢大約同128GB一樣,hsbc卡有優惠
hsbc vs卡,8999-400-315=8283

smt s10e 128gb $4998
唔知今日朗豪坊有尿袋攞未
lm
每次退出app翻卓面都要等一秒先會show app出嚟....
開始有d窒....
完全冇呢個問題發生你係咪交咗慳電?
如果想部電話順啲佢有得畀你set 時間 auto optimisation, 我校咗每朝早嘅六點半, 每朝起身可以新機咁順
仲可以畀你set自動重開機時間,唔使煩
之前一直用iPhone都係用n player睇NAS啲片,而家轉左用android後發覺android版嘅n player唔support HDR片換左用VLC後佢個區域網絡連自己嘅NAS係睇唔到啲ASS file
其實喺android上面有咩player係好用
ching請問喺邊到校
同埋YouTube Vanced係唔係唔可以link YouTube啲片 好似我係喺連登開條YouTube link佢係用browser同我開而唔係用App開
原來已經開咗
點樣較震機/靜音嘅時候連媒體都靜音埋,次次返工較完震機但係開其他app一播嘢就有聲,要特登㩒音量鍵較返
上個po我已經問你
你裝左咩APP
可以用左6GB ram

返工時好熄聲喇
我搵到個方法啦
先停用左YouTube App先然後用browser求其Google一條YouTube片然後揀一律用YouTube Vanced開啟
之後喺連登到直接長撳啲YouTube link揀用瀏覽器開啟就會自動用Vanced開
佢係跟你對上一次個setting
如果你係震機轉左媒體無聲, 下次再轉震機mode 應該都係一樣無聲
都係普通fb ig wts twitter
有玩bbtan
淘寶+ 銀行app

冇咩特別奇怪嘢

bixaction 同nova launcher算唔算
唔得喎,我個媒體無論係正常/震機定係靜音都係唔會跟鈴聲嗰啲一齊變
舊post貼過黎再問

有個白痴問題想問
我駁左usb連電話同notebook,想過d files 
但電腦唔識搵到部電話
只係識差電
應該要係電話到set d野先得?
搵左好奈都唔知點攪

正常部電話連落電腦
status bar 會彈舊嘢畀你揀
係叉電定過files
如果冇嘅就入開發人員選項
tick 返usb偵錯

無彈出黎比我揀呀
我入左開發人員都唔見有usb偵錯
再唔係就用bixby route set
你肯定插部機落電腦嗰陣有響手機度 容許電腦存取資料?
仲有 USB 偵錯幾時變咗咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞