突發 有個霓虹燈牌跌落嚟 砸住咗我

917 回覆
7099 Like 366 Dislike
點算好

好啦 講笑 其實小弟見香港啲霓虹燈拆得七七八八 以前比外國同埋日本cyberpunk作品攞嚟做參考嘅香港文化 慢慢消失緊 所以自己整咗啲燈牌出黎 想出一份力保留少少嘢(另一個原因係因為真係好J到核聚變)

主要係攞咗啲而家霓虹燈牌有嘅特徵 歸納整合成一個全新嘅設計 就費事完全複製人哋啲招牌 引起啲咩嫌疑

雖然ig上面有好多人話手製霓虹燈乜乜乜 但係其實佢哋多數係扭鐵線 唔單止好易變形 仲好難做到複雜嘅形狀

至於點樣可以做到咁複雜 我都研究咗好耐 因為基本上一個咁嘅燈牌 都要人手用一日先整到出嚟(如果用正常做法)

無論用膠水定係鐵線固定 基本上每轉一個圈都要做一次手工所以最後用咗laser cut去留一啲牙齒位 然後將成條冷光線嵌入去

因為目前都係人手整 未可以完善曬成個外觀 所以後面仲留咗好多線位未收

都係嗰句 想知再講 費事打下打下變咗千字文(因為真係好J到核聚變)
留個 Facebook https://www.facebook.com/Hong-Kong-Apocalypse-702204943247278/
好靚啵
好靚
靚!支持!
霓虹燈真係好J到核聚變
留名
支持!加油!
屌 個標題on撚柒尻
小學生咩
LM
Lm
想整個擺係屋企
正皮 share 上一頁

好想整番個做鎖匙扣
真係砸住咗隻手
可以好肯定鬼佬會係咁買
好撚靚,好想整番個
唔好咁 我帶你去牡丹樓飲返杯熱朱古力

會唔會整腳板底+笑哈哈
巴打開班我第一個報名 平時都J開霓虹燈 以前嘅香港真係無得輸
Ching 有heart 過出面啲尻整嘅好多 很想要
好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞