Apple 蘋果 Special Event 發佈會懶人包 5大重點3分鐘睇完

319 回覆
358 Like 50 Dislike
佢如果做得好嘅話根本係可以壟斷到個市場
唔好忘記apple係做電腦起家,之後轉戰隨身音樂(itunes, iPod),再到應用程式同智能手機(App ,iPhone),然後整合自家生態

不過當然上面兩個市場都係自己開托出黎,依家佢就想打入人地市場,可能未必一下做到龍頭,但以apple野心,創意,資本黎講,要分到一大份應該唔難,加上有埋自家品牌嘅fans支持同埋個朵,搞合作都大把人仆住去

Apple
super啦
根本唔同business model嚟
好似一個去飲水喉水
一個自己去超級市場買蒸漏水
你唔可以話「水係應該免費,加個價錢牌就有優越感」噉樣個喎
嗰啲訂閱嗰啲係本身已經要訂閱嘅資訊
Wall street journal,times嗰啲根本就係高價值嘅資訊,唔係蘋果加個價錢落去
電影嗰啲都係,你YouTube都唔會睇到最新嘅電影,你睇嘅都係啲主打免費市場嘅低成本作品同舊作品,YouTube一樣有收費同免費content之分
上面d ifan連apple野都睇d唔睇d
明明就係同MasterCard合作
其實長遠睇, 多d 唔同類型的業務係好事, 唔洗收入單一化, 將來iphone 一死就無左8成收入來源

另外d 有人話佢唔專注電話, 問題係呢方面已到極限,睇其他公司samsung , sony etc , 本身都有多樣性業務, e.g 醫療, 保險
只係無諗到佢惡到夠膽去搞鳩銀行的利益
搞埋地產保險啦apple
我睇到佢話咩影相可以無限影所以聽歌應該免費咁上下嘅嘢就知已經唔洗再講落去
張卡根本80% 死忠都會想得到一張 唔用當紀念都好
如果優惠同其他卡差唔遠 大把fans會用
WSJ
係咪我永久block咗佢?
點解我唔明你講邊個?
係唔知有咩申請條件
蘋果開財仔
還得到先好借 咪畀錢...
我已經想有張
太靚啦,同埋佢啲回贈好撚吸引
又唔收年費
放喺個電話到冇壞

即係嗰啲覺得音樂/電影係老奉要免費嘅人啦
Block得

我show blocked user佢啫,冇永久
但佢又應該唔係講係因果關係嚟嘅
其實真係冇驚喜

個Apple tv
本身已經有Netflix 黎緊迪迪尼又搞

我唔明有幾創新
D 人講到顛覆 革命性產品
sor
等我仲懶係持平噉話佢唔係噉嘅意思
都係block撚返佢吧啦
我都係特登unblock佢
然後cap圖俾你睇
覆埋佢再block番佢
冇野好屌
Apple不嬲玩遠見同整合

如果講失望既
係冇乜野同醫療有關
期待WWDC
唔尊重知識產權既人真係唔會明ios 有幾好同方便
連登仔: 炒唔到的就係垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞