[極高質分享]膠登簡易歐洲史入門

473 回覆
167 Like 5 Dislike
唔該,其實係想知個起源,因為中東宗教好神,基本上同宗,但互相仇殺
唔知作者o唔ok 不過個epub好似都 唔係完整版 去到around ch25 如果佢冇問題的話 我遲下upload上黎 如果佢再更加唔介意嘅 過翻一頭半個月得閒d我想試下自己排個完整版epub出黎(未試過整)
LM
Pish
灣仔天地書局Penguin History of Europe 八五折
lm
想睇埋美國獨立史又有無推介
😅我最中意個範

思想、政治:Gordon S Wood, The Radicalism of the American Revolution; Bernard Bailyn, The Ideological Origins of the American Revolution

追溯美國共和思想源起,講佢地點樣借用18世紀初英國反對派(Country Party)嘅語言,點樣借鑒古羅馬共和國嘅經驗,點樣係新世界根據以往自治經驗建立一個佢地心中嘅典範國家,好正。

軍事方面可以睇下Fischer, Washington’s Crossing。不過講真美國革命戰爭同同時斯歐洲戰爭比真係好平平無奇。
呢排想買本Vermeer's Hat嚟睇
https://www.douban.com/doubanapp/dispatch?uri=/group/topic/17041937&dt_dapp=1

可以睇下大陸仔嘅推薦

美國開國時期嘅歷史都好正,一班有材華但係極之傲慢嘅人(Federalists)俾自己國民拋棄。佢哋死,普通人先可以生,受到重視。
想睇獨立過程同埋Thomas Jefferson
仲有南北戰爭
成個北美、歐洲由皇權沒落到二戰前個都好正,跟本亂q咁來;連膠拿大個期都好鬼好睇
Thomas Jefferson有部biography 係攞左兩次Pulitzer Prize 我買左😅 Thomas Jefferson and His Times

根本就dynamic 過亞洲好多
正嘢
內戰:David Herbert Donald, Lincoln; James McPherson, Battle Cry for Freedom

睇下林肯d演講都好正
點解我而家先發現呢個post
陣間一口氣睇哂去
Thanks !對林肯都有興趣
留個名先!
第二集打後都睇唔到
我好似有save低 返到屋企試下up上黎
而家up上黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞