[極高質分享]膠登簡易歐洲史入門

473 回覆
167 Like 5 Dislike
克里米亞戰爭後英俄正式對立 俄羅斯擔心佢係英屬北美隔離既俄屬北美受到英國威脅
如果下次再打起仗上黎英軍攻佔左俄屬北美就可以從白令海峽直接火燒自己後欄
俄羅斯急需搵個第三方國家接手自己個俄屬北美
最後佢係1859年搵上左美國佬
點知1861年南北戰爭爆發 到1867年4月9日美國參議院以700萬美元通過阿拉斯加購地案買入俄屬北美

克里米亞戰爭係英國係拿破崙戰爭後到第一次世界大戰前唯一一次向歐洲大陸派出陸軍參戰既戰爭
電報 蒸汽艦 線膛槍 軍醫院 鐵路運兵 大規模長時間靜止戰
歐洲人將佢呢幾十年工業革命既成果都推晒上戰場
短短三年既戰爭各國就動員左二百萬人 戰死三十萬
殺人效率更超拿破崙戰爭 但冇任何國家為此反省

梅特涅死後再冇人可以維持五大國既和平 克里米亞戰爭成為奧地利致命既外交失敗
一直極力斡旋既奧地利既冇能力阻止戰爭亦冇能力帶黎和平
戰後奧地利被各國係外交上孤立 令一種新既國際秩序得以重組
最終將歐洲推向下一場更大既戰爭

下集義大利統一
我而家整緊epub
可唔可以share舊version?

樓主backup果個無左chapter 6?
azw3 format得唔得 之前轉咗入部kindle 度

https://drive.google.com/file/d/1UaVTygbQjQbx9venm7UtxX9Bw_Gtz2xp/view?usp=sharing

trytry work 唔work
btw 感謝巴打我之前講完都冇咗件事 多謝巴打咁有心
一陣試下
lm
應該冇問題啦
比個初型preview睇住先

入哂入去
但要排下版
唔係都睇得唔太舒服

落哂原作者 author credit
搞哂再得閒先變佢做直書
排板到第五章 War of the Roses

好攰

作者打咁多仲攰
https://drive.google.com/drive/folders/1wl4V4RLFmDWxRHQHYMQRhc2cb6XYpxzv?usp=sharing

心急既就丁住先
掛到第六章

主要搞左既野

- 重點人名加左標點
- 英文 / 法文 / 德文 / 西文 副標題
- 加翻標點同執位
- 少量錯別字
- 加翻死左既圖
再次嗚謝原作者 《神谷奈緒老公》/《月岡恋鐘老公》

聽日休息
其實唔係膠登仔既人點知呢個po既
本人?
我都係

南極鳩熊條友攪鳩膠登
我記得果時係lihkg有人貼link介紹我就入左去睇
會唔會有英國簡史
連登嗰個爛左尾
我特別好鐘意漢撒同盟同埋二戰德國既歷史

有無同好
我鐘意二戰德國史 之前有個論壇又有人寫 寫得好生動但係個壇執左我無back up到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞