[極高質分享]膠登簡易歐洲史入門

473 回覆
167 Like 5 Dislike
你話雅各賓專政唔民主咩
咁民主係咪一定要做到咁
中間個平衡係邊
實際操作要點做
呢d
諗到咩寫d咩
所以我覺得好多位都1999
但係我覺得好好睇好全面 鋪排得好好
有一part講公安委員會做野
反而想知多d九月屠殺既野 佢地既做法同野獸無分別 好似成個法國痴左線咁
咁又係wo!
果時都未有民主國家
民主to what extent呢樣野都未有人知
所以果時先行政立法司法檢查全部權攬晒係國民公會
Book mark 慢慢睇
lm
睇完留下言一齊討論下
難得寫果位作者都係度
留名學嘢
睇歐洲史最正係同時睇住哲學史美術史演變發展
仲有科學
出文未!等左你幾年啦
lm
喺我眼中法國大革命只係一個政治家依賴時勢利用民主自由思想,嚟為自己謀取利益同政敵互相角力既戰場,成件事都印證左一句說話,政治都係骯髒不堪既
不過點都好,真係好多謝巴打所付出既努力,睇完你既post真係確切了解到歷史點樣重複,人類點樣不斷犯上同樣錯誤
正呀, 唔知galden 仲多唔多人, 不如叫作者過黎呢邊一齊討論同好
我岩岩先知作者過左黎啦佢係樓上 叫月岡恋鐘老公

想問下巴打我之前係毛豆腐個普魯士Post 記低過你講既呢本書
想問下作者係咪 Christopher Clark?因為我見有兩本同名既書
btw睇完真係解答左平時網上所聽到既謬誤例如十字軍東征係伊斯蘭侵略基督教世界先會發動、英國同中國一樣都曾經被外族入侵同化、歷史上沾滿鮮血既係天主教而唔係一般所認知既新教等等
有無睇過The Kingdom if Heaven?
呢套戲好好睇
話你知十字軍既真面目
btw睇完真係解答左平時網上所聽到既謬誤例如十字軍東征係伊斯蘭侵略基督教世界先會發動、英國同中國一樣都曾經被外族入侵同化、歷史上沾滿鮮血既係天主教而唔係一般所認知既新教等等
有無睇過The Kingdom of Heaven?
呢套戲好好睇
話你知十字軍既真面目
意大利終於統一左
額額你
馬薩諸塞所有公職全部由國王直接任命
馬薩諸塞總督認為係馬薩諸塞得唔到公正審判可以將罪犯拖返英國受審

有d似...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞