沈陣營第二百一十二期 -師父:英國皇帝有撚社會責任呀?

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
cfu must watching u
師父同船 錢如噴泉
佢話要跌到千三樓下先入,應該未有好倉

我見1300企得穩就入咗,暫時升咗十幾蚊美金,如果佢追入我就閃,賺個M記加大算
術數:下周一好,其他四日都差。

期結都大升大跌?
https://youtu.be/wxHx7zsospk

悟性太低,cfu個注好難執
師父一定話唔啱嘅概念

現金 vs 現金流

現金是靜態;現金流是動態。從投資策略角度,「現金流為王」中的現金流是過程,是資產本位; 「現金為王」是錢本位。

每年都有一些末日博士認為大跌市(總)會來臨,但不知何時,卻建議將所有資產變為現金,等待大跌市出現執平貨,這就是「現金為王」(Cash is King)的投資策略。

這種策略對於一般大眾或非專業投資者而言,很有賣點,因為一般人「錢本位」的概念根深蒂固,認為持有現金才是最安全,可他們卻不知不覺地遠遠低估了持有現金的成本。

作為投資者,我們70%以上的投資回報都是來自「時間值」,因此我們需要不斷的「再投資」(re-investment),停下來的成本實在太高,資本需要運作才能產生價值,而過份集中持有一種資產(現金只是資產的一種)是一種風險。等待時機,是一種賭博,而我討厭賭博。

相反,我們投資現金流資產,產出的現金流再投資,不論市況都會持續操作,而市況只會影響資產配置的比例,但並不會停下來等待不知何年何月何日到來的時機,這就是現金流與現金為王的分別。前者賺時間值,後者雖看似理想但輸時間值,時間一長,容易泥足深陷。

http://starnman84.blogspot.com/2019/03/vs.html
美股GLD
師父四處宣揚Cash is King絕對唔好學,保留適當現金應付突發情況就可以,世界上大多數投資贏錢嘅人全部係有資產喺喥生錢,唔係靠揸cash開淡倉贏錢,家無恆產贏條毛,時間一長就瀨嘢

呢啲根本常識嚟
全世界喺度鬥印銀紙,講得出cash is king都唔撚係人黎既
邊似我哋忠心耿耿 窒師父冇變過,坐佢對家冇變過
師父
聽錢錢錢師父明顯有睇量子條片 係度澄清返255做淡有叫人對沖同避一避
量子小心比師父祝福
世界上嘅究極資產係農場
打仗都可以有嘢食
你有塊田到時大把人投靠你
據我所知
好多富豪係有澳洲/歐洲農地/紅酒莊嘅
講遠咗少少
唔怕被人搶掠咩
我覺得每有5億身家就買一塊地呢個比例唔錯
希望買到一塊
自己做個多層溫室得唔得?

https://www.agrilyst.com/stateofindoorfarming2016/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞