沈陣營第二百一十二期 -師父:英國皇帝有撚社會責任呀?

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
\|/
\|/
今次我收得$900
早知兩注都除淨前買
除淨後都冇平到幾多
除淨後買無息喎
呢40手樓寶就算唔理佢,由佢收息,如果加吓派息每年3%拍住通貨膨脹行,唔利疊利都十零年就會冇成本

連今次收咗第4次息,唔計股息投入咗208000, 呢筆現金走去做定期,邊有咁多利息?
係呀
我除淨前買7000
除淨後買7000
所以得7000股有息收呀
師傅早晨
i see
呢個倉未計樓寶今日跌落嚟嗰5千鬆,現金有接近70000, 差唔多滿倉,由17年帶落嚟經過牛熊市,而家策略係等適當時機走咗隻6,投入樓寶或12,808睇多2年唔得都會走,基本因素唔變唔會再做太多操作,將唔得嘅剔走投入得嘅,集中火力

本身呢個倉大概40萬17年贏嘅,當時當個38萬幾股票係利潤做一個實驗,玩長揸悶贏本多終勝,加咗十萬真本,致富期貨戶口仲有2萬幾3萬可以轉埋入去,暫時唔加住

師父勁 先中一半
師傅早晨\|/
中中中 \|/
\|/
經過我自己實驗嘅睇法,揀好股票集中火力一兩隻比分散風險為佳,就算係收息倉都係要咁做,否則呢隻贏嗰隻輸,提供嘅股息唔多,對製造被動收入冇用

我個倉就係輸隻6,將嚿錢投入樓寶效果會好好多

其實50萬資金可以留10萬8萬短炒、衍生工具、或一啲增長型股票去搏多啲錢再入核心持股,好過搞10隻股票出嚟
我嘅睇法係唔好怕輸,揀比較好嘅公司正股輸極有譜,搞分散風險即係分散注碼,增加多啲風險,不如揀一兩隻最多三隻熟悉嘅股票持有好過

50萬到100萬喺股市好少錢,要做嘅係快啲轆大佢提供可靠嘅被動收入,個人睇法,未必係啱
完全同書講叫分散風險相反做 我覺得分散風險應該分散去其他市場,例如金市匯市之類

經過08年系統性崩潰,分散唔同行業板塊十幾隻股票毫無作用,投咗去金就避到兼贏錢
Vic巴好,唔好介意新手問低b野
例如想創造被動收入
有50萬 應該點分配? 幾多成用黎炒
剩低再買1-2隻 收息 咁樣?
原來上面講左 唔好意思
講得好! 周身刀無張利 熊市底下普遍都係跌,少數升到既你好未必搵到。真正分散投資係股/金/債既分散市場 我自己都係渣幾隻就算,有啲入黎當賭錢搏前景
預1/5本錢炒,其他長倉,股票我覺得唔好超過三隻,輸就輸贏就贏,唔得嘅再換或投入得嘅
睇住隻1727日日升但係唔敢入貨,驚師父又出黎推
大家都係為求第二時製造到有效嘅被動收入,起碼每年提供10萬八萬先有力,再退一步都要有5萬現金流利疊利加速
師父又有得食糊
師徒都長搵長有
08年股市崩潰,跌咗50-60%,樓市20%,金市贏錢,個個避險,事實要分散風險係分散去唔同市場

有錢佬講資產配置就係咁嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞