沈陣營第二百一十二期 -師父:英國皇帝有撚社會責任呀?

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
唔係實得㗎,不過呢隻嘢基本因素係贏國股中少見嘅,有現金流1蚊每股,睇圖我估短期已經係底,呢幾日大市唔得會反覆嘅,但8蚊附近好走,睇情況而定,賺6毫預輸3、4毫做止蝕位,其實我一向唔定乜嘢止蝕位嘅,有6,7成把握先搏,冇預輸嘅,真係睇錯咪臨場斬
我同英國皇帝有一樣睇法差唔多,cash is king係錯誤嘅,現今世界各國以「輕微通貨膨脹」為財策,亦有委曲求全、烏干達貨幣比你睇,印度佬都可以突然宣佈廢除一批貨幣限時去換新嘅,邊個話cash穩陣?

適當持有cash應付突發經濟危機就夠,學師父贏唔到嘅
我同英國皇帝有一樣睇法差唔多,cash is king係錯誤嘅,現今世界各國以「輕微通貨膨脹」為財策,亦有委內瑞拉、烏干達貨幣比你睇,印度佬都可以突然宣佈廢除一批貨幣限時去換新嘅,邊個話cash穩陣?

適當持有cash應付突發經濟危機就夠,學師父贏唔到嘅
總之經歷過一牛一熊市,甚至幾個都未死嘅,仲喺喥炒緊,恭喜你已經入門,將來贏輸唔知,但我肯定你一定唔會輸到跳樓

早2日已講美股現時高位,輕倉穩陣啲,小注怡情,TLSA亦講咗唔好撈底,270都唔知企唔企得穩,冇人知邊度係底,呢啲就係我由A股港股炒出嚟嘅經驗,今朝睇睇,得返264.5,唉
仆街咯,師父又然
輸死
說男人不奶嘢
是賭氣的話!
師傅早晨\|/
睇返上面留言,有師兄中伏,希望佢小注
Cap完牙中圖轉張過嚟

美股睇返domino,創辦人只係大學生,當時只係想搵啲外快,喺大學附近租個位整pizza,搞搞吓做到跨國,雖然後嚟賣走咗生意,無可否認美帝營商環境同人嘅國際視嘢,同香港公司唔同,同樣做食嘅翠華,上市後越做越衰,大股東高價賣自己手上物業比公司,而唔係諗點做大佢,靠搵公司錢而唔係搵街外錢,睇過圖之後可以大膽估計持有美股只要係正常公司,日後增長幾乎必然嘅,係多定少,根本中老千股少好多,要嘅係耐性就係咁簡單
接飛刀都接d無咁利既飛刀
ko 我有信心業務唔會好差所以我會接
tsla個CEO成日亂講野業務又唔成熟
我會覺得美帝經濟放緩多過衰退,停縮表唔加息係打定支雞血入去,唔得減息由政府投資基建帶動需求,經濟就係話需求嘅啫,等有新嘅需求產業再出現
本嚟我都諗過可樂,不過諗諗吓自己都唔飲可樂有十幾年,基於彼得林區選股戰略嘅指導思想,自己都唔用嘅唔諗
點都好撚過信連燈仔買乜鳩得士拿啦!
只係懶有分析打幾隻字就真係炒得過咩!
一定睇漏好撚多嘢
Tesla 上海批地起廠
Tesla 電池技術好似patent 咗
咁當然 最多冇乜增長肯定唔會蝕本先

TLSA知道見跌咗咁多,實引到人撈底,明星股嚟,特登講呢隻咪掂,根據我以往中伏經驗,地獄十八層以為真撈到底嘅時候,揭開下面仲有地牢,基本因素唔得好難預邊喥係底

股神講過股票短期係投票機、長期就係秤,冇內在價值創造營利,必會反映喺股價
上市公司嘅嘢,幾多好消息都無撚用,最主要睇好嘅,係個揸旗嘅,揸旗果個,成日症搞搞右搞搞亂洗洗錢都搞唔出嘢,間公司幾撚多發展項目都無撚用啦!
比臭敵同落視已經係好例子。
佢個揸旗嘅中二病上身,想做世界電王,唔撚睇好
雖然我覺得spaceX係有型既但我會驚佢火箭爆炸
絕對係,無個base起幾高都會冧,所以師傅屌我2個市扭曲係啱嘅蝕緊錢輸少當贏都都可炒上嘅,從來唔撚信,你話我諗嘢old school都係咁話
睇黎都真係要開美股account
中國人抄賣嘢多
實業股2689可能頂唔住
冒險嘅嘢,你成功到咪英雄囉!
一仗功成萬骨枯,有幾多失敗倒錢落海撚知咩!
好似以前,隻香港天綫,夠係香港第一科網股,咪又係鳩炒輸到無影,所以成功,就係一個獨立例子,喎一定亂冒險就一撚定扑撚中嘅
其實美國人點解咁有創意?
係因為有自由
聰明嘅人都會選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞