沈陣營第二百一十二期 -師父:英國皇帝有撚社會責任呀?

1001 回覆
6 Like 1 Dislike

岩岩收到個奇怪email,有人叫我開董事會!
https://lih.kg/1072812
老美接近全日低位收
個勢轉得咁急
\|/

贏250美金變番140美金

老美除咗PMI指標低過預期,仲有乜嘢消息跌咁多?

英國硬脫歐?
美債息倒掛道指收挫460點 金融股重災
03月23日(六)
04:15更新
00:16建立

經際衰退憂慮正在升溫,債息倒掛下美股重挫,道指以近全日低位收市,報25,502點,跌460點或1.77%;標指報2,800點,跌54點或1.90%;納指報7,642點,跌196點或2.50%。全周標指數累跌0.77%,道指累跌1.34%,納指累跌0.6%。衡量市場恐慌程度的CBOE波動率指數(VIX)日內漲幅超過25%。

歐元區3月製造業PMI創69個月低點,這加重了市場對全球經濟放緩的擔憂,資金流入債市避險,美國3個月和10年期美債孳息率倒掛,觸發市場波動。

金融股遭拋售,花旗及美國銀行挫4%;摩根士丹利、高盛及摩根大通跌約3%。

截至美股收市美債息仍倒掛,當中10年期美債孳息率重挫報至2.439%,3個月期則報2.458%,即3個月債息竟高於10年期,預示美國經濟衰退已近。

根據過去幾十年往績,衰退通常會在未來數季內發生,即2020年出現濟衰退的可能性正在提高。

------

3個月同10年債息倒掛
我好少睇咁短期
債息倒掛
美帝大把基建可以做,政府投資基建帶動需求,只係美帝堆債務較大,FED又玩嘢加息融資貴咗,比較麻煩
債息倒勾 係所有美國專業投資者都睇既indication
上過Bloomberg 個training 佢強調咗好多次債息倒掛既重要性

技術上睇我覺得港股結算仲有一棍上
仲要唔穿28500都應該call
美股都冇打算走貨,由佢跌到夠

噚晚睇咗一百幾十隻美股年線,結論係美帝公司只要唔執笠嘅,買入長揸就贏,用10年起步,完全唔使技術,要嘅係耐力,買入去荒島住十年再出嚟
支持
美國價值投資 唔同港股
噚晚諗如果我識08年炒美股,或者有可能有錢過目前 老美公司實在係勁,正常公司大部份都係成長嘅,係多定少,長揸必贏咁滯
\|/
師父早
美帝有新公司上市營運2-3冇問題就可以買入,就算蝕小小本嘅生意有turnover有實際業務都ok, 揸10年以上,當自己買樓,好彩升50倍,差都3、4倍,同港股唔同,佢哋公司大多數係成長嘅,越做越大,睇dominos做pizza都可以做到咁,對比香港上市嘅翠華,自己話喇
美股我諗過掟飛鏢喺s&p500揀兩三隻測試,求其買幾股,十年後再睇輸贏
對比香港真係好多老千股
唔會,港股我已買入嘅主要係收息防守,賬面蝕咪由佢

美股數量少,梗加唔會,6400-6500美金貨,走嚟做乜鬼? Intel,apple呢啲公司唔使擔心,另外係金嘅ETF,股市唔掂佢掂,另一隻係網絡安全ETF, 呢啲除非世界末日,揸住輸晒有譜

真係經濟危機唔會預視到,就如08年美帝炒燶樓市
香港股市有個恆生房地產基金指數,可以打開睇吓,都就快破頂,揸住香港REITs嘅等收息就得,暫時唔使搞咁多嘢喎

https://www.hsi.com.hk/chi/indexes/all-indexes/reit
琴日跟咗vic巴入2689
7.4
咁有錢怕咩 越跌越買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞