沈陣營第二百一十二期 -師父:英國皇帝有撚社會責任呀?

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
跟咗2晚美股黃金ETF嘅GLD同IAU,表現一致嘅,升跌都一樣幅度,如果買就睇自己想細單位啲定大單位啲
美聯儲維持利率不變 料年內不加息 (02:00)

on.cc東網專訊】美國聯儲局於香港時間周四凌晨宣布,聯邦基金利率維持介乎2.25至2.5厘,並料今年9月底停止縮減資產負債表。最新利率預測亦顯示,當局官員估計今年不會加息,去年12月則預測加息兩次。

聯儲局一連兩日會議後發表聲明,指出美國經濟活動由去年第四季放慢下來,目前美聯儲官員預計今年美國經濟僅增長2.1%,低於去年12月預測的2.3%。

就業市場仍然強勁,二月份職位增長變動不大,但失業率依然低企,預計今年的失業率預計為3.7%,比去年12月上升0.2個百分點。最近數據顯顯示,首季家庭開支和商業固定投資均放緩。

通脹方面,整體通脹向下,但主要受能源價格下降影響,扣除食品和能源後的通脹仍接近2%。雖然市場通脹指標近月向下,但長期通脹預期變化不大。此外,當局重申對未來利率調整保持耐性。

投票取向方面,公開市場委員會(FOMC)成員一致通過今次決議。

聯儲局同時發表最新預測,料今年底聯邦基金利率由12月的2.9厘降至2.4厘,意味年內不會加息,明年加息一次。
瞓醒睇吓議息結果,果然今年唔加息、停縮表,再望吓紐約期貨金價升上1316,睇吓自己隻GLD,賺咗餐M記

師父唔好上船
師父一直J金
幻覺嚟嘅啫,嚇我唔到嘅
師父係天然黃金好友喎
呢輪佢冇J,師父喺金價1350時J,陸續跌返去1300

早2日我亂鳩咁買大約1305左右,佢起碼到1350先再J 唔怕
師父啲嘢好難明,石油、黃金價格同美金價格相反走向係一般人睇法,加息縮表金價就應該向下,黃金唔會產生利息㗎嘛,但師父可以美元強、黃金升及油價漲同一時間發生,可謂十分反傳統
今次搏金價爆上1360以上,如果過到,樂觀睇1400, 上次師父1350喺喥J, 結果135X過唔到1360就回落到接近1300邊緣
美股future爆升未
美股都幾好炒,品種多,又幾老嚟我,買得六千幾美金貨到今日都冇輸過,仲贏M記加大
上緊

師父 嬲到仆街
今日700出業績,會唔會低開然後拉高?700有意收購淡馬錫嘅全球屈臣仕股份

引師父做淡,用700拉過佢一棟唔奇
大撚膽!_ _過後見真章!
\|/
\|/
師父保祐, 呢排小弟執返小小錢, 上次大香比你 \|/
相信係因為市場扭曲
所以cfu先創作出咁扭曲嘅理論
呢鑊師父由17年耶倫時代J開嘅加息縮表,全球資產泡沫爆破正式曲終人散,又要搵新嘢J過,師父真係辛苦晒
水星逆行
太陽黑子
風水術數
總會搵到嘢 J 嘅
如果J風水, 我會建議師父可以J下元九運IS COMING

師父需要嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞