沈陣營第二百一十二期 -師父:英國皇帝有撚社會責任呀?

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
本金得幾十萬分散完咪比手續費食晒 再加埋金市又要重新學點玩 真係有錢佬先玩得起
所以咪唔好分散注碼 大家唔係有錢佬,到有錢先諗

長短倉做法適合後生仔,退休人士唔求大增長咪收息倉算

即係我呢類公園阿伯型佛系炒股,時間到了,個倉就會有錢收/贏
先低 中 後高 準備 準備 準備
係,所以我一路都覺得三十歲之前一定要儲錢,你開頭無父幹無一舊錢旁身你會驚,好多野搵到錢都唔敢去做,驚一負債成世就玩完。有cash你可以投資增值,可以買樓。不過依家好多人都好廢,覺得成世學老貓靠政府,住公屋攞老綜就得,都癡線既
50歲前搞到以今日計嘅廿萬被動收入,可以去泰國退休,就算唔去,當投資投機目標都好,泰妹唔錯
咁巴打覺得廿字頭既後生仔應唔應該儲voo呢類etf
玩親工具都輸 係咪專心正股算
依家手頭得幾手樓寶 之後點都會再加注
仲有邊幾隻可以買 788大家有乜睇法
多謝巴打指點 因為自己玩開牛熊 想搵d穩陣既做下倉底
788冇研究過,答唔到,樓寶逢低買入直可
工具輸咪唔玩佢,炒一啲短炒投機嘅股票都得,快速爆嘅都可以,優品360就係例子,我老婆炒佢贏咗估計唔少,走咗貨先同我講,幾多冇問佢,淨係見佢笑到合唔埋口話我炒股唔得
明白玩牛熊豬到仆直 自知唔係玩短炒會贏好多既料 所以開始研究價值投資
學到野
想快啲增加被動收入,後生梗係加落去,下次派息多咗先M記加大都得,核心持股製造被動收入要有量,有量之後就唔會抵唔住誘惑股價升賣咗貪一時之利,因為每年派息有一定銀碼,就算我家陣得40000股,每年派萬鬆比我都可以再投資2手落去,賣咗唔知買乜嘢,咁不如長做長有好過

咁又唔使話獎勵自己都唔得,例如今日我收5千鬆息,食個幾嚿水自助餐獎勵自己無妨嘅
去黃金海岸食不肥
呢個concept 好好呀 下次派息多左先M記加大 仲有得年年加大 受教了
証明你個倉效率唔高,應該有4.5-5萬先啱,需要review個倉嘅股票睇吓換馬定疊落去得嗰啲
以上討論只係個人見解,唔一定啱甚至錯嘅,投資投機要搵一條適合自己嘅方案持續做落去,閒時review吓自己嘅操作有冇錯誤,或者基本因素改變,調整自己嘅組合
咁都OK,
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞