Fujifilm討論區 (41) X-PRO3 你係邊阿?

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
做咩會用35.4同16.4黎比
有16.4想入35.4, 想知分別係點
35.4,如果收光圈,影移動中既小朋友或者寵物追唔追到焦?
用緊16.4+xt3追焦都算快
純粹自己感覺
同一setting硬係覺得16.4比35.4較白較光
用35.4影出來既相總係多啲noise咁
但係16.4個種廣角影落我自己就影影下又會厭
又會用返35.4來影 另外街拍35.4速度都夠用
但唔夠16.4快
我自己經驗係35.4影到個女玩玩具同行
跑跳就要靠運
不過我大部分都係室內燈光唔光之下影
用16.4成功率較高
用緊xt3
xe3 23mm kit 另外買拆kit 1855
每枝鏡嘅入光量都唔同架,即使大家都f.4
要計準確入光量係用t stop黎計,但相機鏡頭好少可咁計

Btw,重有枝23.4可以諗諗
16.4夠快、夠銳利、有WR、.4入面最wide
23.4 wide得嚟夠快
35.4 夠平(3k留嚟看門口唔過份)、人帶景、淺景效果夠迷幻有味道
***但真係慢,要影動物/小朋友就盡可能用第二支
所以why not both?
我都想知香港邊度有貨
其他都認同,係23.4 快就認同唔到
同埋我會覺得23.4 人帶景會好過35
35.4最早期設計,畫質係比後期出的差少少
同35/2比較,同光圈都係會有比較多入光量比較爆少少
甘35.4+16.4,都夠平時同旅行用
即係D色濃D, 好似好好J咁
除左mij之外冇理由買xt2
但轉盤xt2順d好轉d係事實
XT2 應該買二手 全新應該入XT3 XT30
買3 or 30玩多2年,d錢都係返度
諗住買xt30 二手1855去影櫻花
借問聲 你講嘅16mm 係FUJINON XF 16-55mm F2.8 R LM WR / FUJINON LENS XF16mmF1.4 R WR
佢應該係講緊F1.4個支
35.4 同 16.4 兩支都好嘢嚟架
2支焦距差咁遠
其實無得比較
2支影一樣既出黎 完全2種感覺黎
有無X-T3用家,個曝光補償轉盤係好難轉?
我覺得有少少難轉 好實
新手想試下 fujifilm,而家入二手 x-t1會唔會太舊。
有無試過轉一圈,個圈唔係圍住中心轉?去到0位係會向左邊會多少少......
定係我個部問題.....怕拎去維修,就去旅行趕唔切唔番
xe3抵玩阿
咁我又無試過咁樣移位 你拎去整有機會整你一頭半個月 你知佢地幾快手腳 建議你去問問先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞