Fujifilm討論區 (41) X-PRO3 你係邊阿?

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我打算月尾買 xt30 不過諗緊配 18-55 定 16 2.8 好
利申: 新手
旅行用ok or 畀自己揀第二支鏡
感謝師兄
感謝意見,我好似接受到對焦聲同速度
我應該今晚就落去肥花睇xt30
我都新手,諗住用住18-55先,應該都夠用一段時間,再睇需要再考慮買咩鏡
想問吓50230 同55200 有冇咩大分別
上網睇咗好耐都唔知買邊支好
巴打們可唔可以俾啲意見唔該曬
你想攞黎做乜,行山既話前者會好啲
分別大啦
講性價比50230真係平盡晒所有鏡
但一支XC 一支XF
要比就比個光圈 造工材料 對焦都係XF贏
但唔常用長焦只想體驗就入XC
宜家買二手xpro 2會唔會好不智,定買xt30算,求意見
一向用緊用16.4+xt3
之前幫朋友係studio影相,借1855黎用完之後
打消左買1855黎去旅行,改左買50230
可唔可以講下點解唔買1855
我都玩過唔少鏡, 而我係非常推介1855嘅
富士幾支差唔多焦距的變焦, 講質素一定係1655最好, 但重到飛起
反而1855輕得來質素高, 價錢又抵, 計CP值真係超高

相信多人唔推介唔係因為呢支鏡唔好, 係大家要求唔同
可能為質素/大光圈而轉玩定焦, 16+35+56 呢種組合已經唔會再需要1855
可能為不同焦段, 如果用10-24, 咁加支定焦的用處就大過加支1855好多
可能為質素光圈而放棄輕便, 就會揀1655

好多巴打會追求最高質素, 就好似56.2 vs 50/2咁, 好多人推56.2而覺得50/2雞肋
但總有人會因為50/2的其他好處而揀佢
1855都一樣, 如果你係想平衡各方面包括質素/方便性/輕便/價錢, 呢支絕對唔差, 但如果你追求更高質而願意放棄其他元素, 咁呢支咪唔會推介

講到尾咪又係睇你需求
景深同最近對焦距離的確好大分別
當然用55都有淺景深,不過個日室內空間有限
變左用16就好方便就手
btw小弟都係新手,有錯請指教
好中肯 都係睇用途同習慣
thanks
咁似乎 1855 啱我依家多啲, 我買 xt30唔買 xt3 都係因為輕便
Ching極高質評論
加返枝35 f2/1.4去影人都唔錯
都可以,睇你想用邊個焦段,同埋用來做乜
我自己就係1024+50/2嘅
想問登記完xt30 大概幾耐會收email可以平買xc 50-230
其實去旅行50-230多唔多用?如果唔係行山既話
重諗緊35.4定23.4

xt3, 10-24, 50-230
入手35.4
我18.55 10-24 50-230 35.4 夠玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞