Fujifilm討論區 (41) X-PRO3 你係邊阿?

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
真係on9 setting唔同叫人分相
新手啱啱開始學攝影應該揀xt20定xe3 都係平時出下街影人為主
其實如果上面兩張setting一樣一定分到
bokeh都唔同啦
成日懶係世外高人咁
直上xt30啦
要joystick (方便轉focus point) 就XE3
要反mon (方便高低炒) 就XT20

如果無以上需求, 又對兩部的外觀無特別喜好, 就買新D同埋輕少少嘅XE3囉
如果只論變形,睇外國評測,1.4係中間會拉大,2.8中間收縮,而邊位1.4會收縮,2.8拉長
用咁既結論去再估佢張萬能俠相,bokeh勁d個張係中間收縮大過bokeh少個張,咁可能係bokeh勁係2.8, bokeh少係1.4
但佢張相兩張左右角度唔一置,都係好難用變形去估
不如正正經經set個腳架,比我地學下野都好
如果覺得陰到人,自我感覺良好嘅,咁唯有成存人吧
同機,試唔同鏡全開光圈,1.4同2.8相差咁多,一定睇得出
冇咁多budget吖 呢兩套加鏡先6k
明白哂 唔該師兄
要試就咁樣試
全開

F2.8

唔陰人,就算遮咗答案,都睇得出個分別
個回贈寫得好複雜,即係點?
我有恆生卡呀
平幾多?
我指恆生個cash dollar ,睇唔明
已經係原圖

上唔到Raw
全開唔公平

兩支2·8開始就好d

試鏡可否進取d,剩係菲林同機,學下日本仔好嘛⋯⋯
2.8個邊緣sharp咁多
咁你叫人去估個兩張好公平?你個兩張係f2.8?
進取d你又唔學日本仔?
最起碼人地鬼仔試得仔細過你先
姐係唔係話要快過隻馬先可以話隻馬跑得慢
但係佢影完兩張公仔相俾人插完再講呢句
笑唔笑大人個口
冇問題再影
登記咗百佬匯優惠平250蚊
再登記用Apple/Google Pay平50蚊
加埋平300蚊
百記 body同kit而家賣緊幾多
Body $6650
15 50 $7890
1855 $9600《好似係
新人拎緊部xt100學習緊
想玩下街拍 入手支35mmF2係咪一個好選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞