Samsung Galaxy S & Note 討論區 ( 38 ) S10 AdHell教學同電量貼圖區

1001 回覆
17 Like 8 Dislike
用黑夜mode 應該解決到問題?

佢原意就係唔想你用黑色
驚你屏幕長時間個底唔發光
咁用耐左上面就會有烙印

咁大鑊?我長期dark mode 架喎,鍾意暗多過光

我指 nav bar
長期黑色喺個底
S10e 係咪有256gb架??
問左d大鋪話無既
有無人會長開藍光過濾

我會 用慣咗睇人哋嗰部覺得好殘眼
大家有咩case推薦

S10/S10 plus X-Doria Defense Shield 軍用級防撞保護穀 for HK$150 https://hk.carousell.com/p/219364006

呢隻OK,仲有搵呢間野貼埋指紋玻璃貼都係$280,好似係Whitestone 嗰隻玻璃貼。

xdoria+貼,280?
有冇巴打部s10+同我一樣㩒左power制熄機power off 要解鎖先熄機?

biometrics and security > secure startup

搵唔到

設定 > 生物特徵與安全性 > 安全啟動

仲搵唔到就入設定後按右上角搜尋啦

我只係幫手翻譯,唔知個 setting 係咪解決到大家嘅問題
行山跌撚左一邊無線耳機落水塘
可以疊埋心水買galaxy buds
有冇巴打部s10+同我一樣㩒左power制熄機power off 要解鎖先熄機?

咁樣可以防止比人偷機後熄機
iPhone好似冇呢個功能

係咪s10系列新功能嚟
我s9冇喎

我S9+有喎
如果用緊XR換S10大家覺得值唔值

啱啱 用咗一個禮拜
由 xr 轉 s10, 都唔錯
但會建議買s10+
因為s10 真係好倒水
同 xr 差好遠

個電量爭好遠

試下觀察多幾日吧,同埋唔好只比較前段嘅電量,因為 iphone 後段比前段跌得快好多的
ios轉會過嚟嘅

唔好習慣kill app
有啲常用嘅app寧願留返喺背景
如果你kill app 重開就要成個app reload
會慢而且晒電

唔好習慣畀佢auto較光亮度
因為Samsung mon比平時其他廠嘅mon光
一出到有太陽地方 佢會自動去到最高 咁就會好晒電 平時自己較返 唔使最高其實已經睇到

想有message就著mon
可以裝個叫edge mask嘅app 入面有依個功能

我諗其實用開 ios 嘅真係好少會經常 kill app,因為 iso 永遠只會得用緊嘅 app 係運作緊,後面嘅都 pause 哂,對部機無影響咁滯。

興經常 kill app 嘅反而係一眾 android 用家
啱啱 用咗一個禮拜
由 xr 轉 s10, 都唔錯
但會建議買s10+
因為s10 真係好倒水
同 xr 差好遠

個電量爭好遠

試下觀察多幾日吧,同埋唔好只比較前段嘅電量,因為 iphone 後段比前段跌得快好多的

s10 100拎上手撳幾下已經99
但係70以下就跌得慢
其實上一個post我後來有update過adhell個教學,所以而家第一頁嗰個有少少嘢要改。

s10 系列 裝Adhell 3 唔好信第一頁個台仔翻譯錯嘅教學

正確步驟應該係:

1. 下載 Adhell 最新版 (自己睇ver幾, 唔洗入"old builds"個folder, 搵"ah3_v3.1.1.xxx"果個):https://m.mediafire.com/folder/sb37c6gmhqgbn/AdHell_3

2. 下載 APK Editor Pro 1.8.28 (都係上面果條link).

3. 電話裝APK Editor Pro 1.8.28 (唔洗裝Adhell住), 然後用佢打開Adhell 3.1.1.XXX個APK > 揀XML Edit (beta) > 揀 AndroidManifest.xml > 第6行(唔係定係第6行, 但會係前後幾行內)Package id改為com.frontadb.XXXXXXXXX (XXXXXXXXX 為任意英文字母, 跟返9個字)

4. 改完禁save (磁碟icon), 再返回, 再save , 再install (你可以唔即刻install但一定要save, 生成完嘅APK預設是放在/ApkEditor/tmp/gen_signed.apk)

5. 到https://seap.samsung.com/license-keys/generate/edu 登入/註冊 (用google account註冊就得), ***注意! 登入後會自動跳轉到其他頁面(生不出EML的問題大家都在這步), 登入完停一停先.

6. 開多個新tab 再次進入https://seap.samsung.com/license-keys/generate/edu, 確保網址沒錯, 頁面中大大隻字寫住"ENTERPRISE LICENSE KEY (ELM)"先啱

7. 碌落去ALIAS 隨便入, 用來識別而已, 再去禁頁面最底個制gen key. 唔洗upload任何野

8. 成功申請ELM Development Key. 應該係一抽好撚長 冇空格冇"-"嘅字母+數字

喺個網入My license keys > License key summary 睇下自己條license key係咪好似我呢度咁:

寫住ELM, 同埋一抽好長嘅嘢

9. 去返電話開Adhell 3, activate 完admin permission 再輸入條ELM Development Key

10. 入完key成功的話應該會入左一版野, enable頭兩項就基本完成, 但你可以再自己搵D rules加落去個domain/firewall

optional:
1.
裝完 adhell3, 去底部 "Domains" 加埋呢兩個 list:
https://raw.githubusercontent.com/GoldenKappa/notSABS/master/standard-package-mmotti.txt

https://raw.githubusercontent.com/GoldenKappa/notSABS/master/standard-package.txt

可以扑柒埋 lihkg d yahoo 廣告
加完記得去 home 到閂一閂 domain rules 再開返

2.
底部Domains->左上blacklist->add firewall rule度加 "com.android.chrome|*|53" 可以block晒chrome嘅廣告
(用同一個原則應該可以block埋其他browsers, eg firefox, samsung browser)
加完又係去 home 到閂一閂 firewall rules 再開返

--------------------------------------

第3-4步詳細:

^ 呢度禁完磁碟icon要按navigation bar"返回"

(123456789純粹係例子, 呢度唔好用數字)

請問note9 係咪同一樣做法?

要用第三方 app 整

佢原意就係唔想你用黑色
咁用耐左上面就會有烙印

邊關事架 成條bar長著咪有個成條bar嘅印
唔發光嘅地方唔會有印架 照理黑左係最好
太長唔quote
應該係 我S9+都係咁做
你而家情況係點
正常撳完 power 掣
再揀 power off 就會熄機

㩒完power 製 - power off - pattern or fingerprint - turn off the phone

本身部機係咪 lock 左

係喎

佢原意就係唔想你用黑色
咁用耐左上面就會有烙印

邊關事架 成條bar長著咪有個成條bar嘅印
唔發光嘅地方唔會有印架 照理黑左係最好

你個 mon 除左 nav bar 外有著
咁果部分老化得快過 nav bar
到時你睇 d 全螢幕野
nav bar 會暗左

google做乜鳩無時無刻都食緊電

部機一入手已經即刻停用咗佢

0.25嗰隻

小豪質素穩陣啲

嚴選好好多

嚴選試過2次 2次都頂唔到1個月
之後部部機都用小豪
同樣嘅使用習慣 頂得耐好多

利伸:長期留台生活
biometrics and security > secure startup

搵唔到

我只係幫手翻譯,唔知個 setting 係咪解決到大家嘅問題

死,係咪我發雞盲

google做乜鳩無時無刻都食緊電

部機一入手已經即刻停用咗佢

settings
apps
google
disable
搵唔到

死,係咪我發雞盲

個問題解決左
係果位巴打 lock 緊機既時候閂機
系統先要求佢解 lock
大家有咩case推薦

Spigen ultra hybrid, UAG plasma, Ringke Fusion-x

我自己中意保護性強啲

用緊 Spigen ultra hybird S, 人仔128

https://www.spigen.com/collections/galaxy-s10-plus/products/galaxy-s10-plus-case-ultra-hybrid-s

死,係咪我發雞盲

個問題解決左
係果位巴打 lock 緊機既時候閂機
系統先要求佢解 lock

我就係 set 要解鎖先熄到機,但搵唔到邊度 set
搵唔到

死,係咪我發雞盲

上面條 path 係 note 9 的

上網 search 左一陣,外國 forum 見有人話呢個功能喺 s10 series 係 default 開左,無得熄,唔知可唔可靠。

https://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s10-s10-plus/947733-secure-start.html

但呢個功能都係講緊 reboot 完使唔使過 security,唔係講緊按 power 制關機……?

死,係咪我發雞盲

上面條 path 係 note 9 的

上網 search 左一陣,外國 forum 見有人話呢個功能喺 s10 series 係 default 開左,無得熄,唔知可唔可靠。

https://forums.androidcentral.com/samsung-galaxy-s10-s10-plus/947733-secure-start.html

但呢個功能都係講緊 reboot 完使唔使過 security,唔係講緊按 power 制關機……?

係喎,原來已經係要入 pw 先熄到機,唔駛 set, on9 左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞