[互動故]我要做車手!(8)

981 回覆
57 Like 0 Dislike
「做乜突然減速,做乜打死火燈?」酒醉尚有三分醒的肥雪問。

「嗚...哇!」天行開始展現他的演技,扮作肚痛。

「喂,你點吖?」在後座的慧妍問。

「我...肚好痛,一定係頭先啲騎呢嘢食唔慣...」

「咁點算?」

「Uncle...不如你揸...」

「傻架?老竇飲咗咁多酒仲點揸車?」慧妍堅拒接受天行的建議。

「行撚開,等我嚟。」肥雪卻一手推開慧妍,爬到前坐司機位。

回到紅的上...

我決定暫時不再出聲,專心欣賞陳金城駕駛。

「仲未完...」陳金城碎碎念。

「吓?」

「呢個情況,肥佬雪應該唔會就咁罷休。」陳金城似是對肥雪十分了解:「佢一世人最憎兩樣嘢。」

「邊兩樣?」

「背叛佢嘅女人同埋超越佢嘅人。」

說時遲那時快,一道蔚藍的黑影閃過,我還未反應得過來,那黑影已沿著
旁邊的行車線趕上。

兩車在直線路段上並排前行,前方就是一個右彎,兩車也沒有收油的打算。

「哇撞啦!」紅的進入彎道範圍之際,我大叫。

「吖!!!」在S15上的慧妍也同樣大叫。

兩車並排入彎,簡直沒有距離。

此時,S15的尾翼卻突然飛脫,導致車身受四周氣流影響不能穩定過彎。

於是,紅的把握這意想不到的機會,再次在出彎時搶回領先位置。

「嘿,有趣!」陳金城看到這情況後,竟然打開車窗,把自己的右倒後鏡破壞掉。

「喂!你傻撚咗?」我馬上問。

「佢無隻翼,我無一邊後鏡,大家無一樣嘢,咁先刺激。」陳金城卻這椒回答。

此刻開始,我只寄望能平安回家...
------------------------------------------------------------------------
[本次沒有選項]
點樣破壞個倒後鏡
呢part幾好笑 兩個癲佬
伸隻手出去屈爛佢?
大力推隻倒後鏡就爛啦 咁脆
積木車係咁上下㗎啦
又變左痴線故
痴撚線
架的士可唔可以好似電影咁變型low 低?
可唔可以寫陳金成係法國的士賽車冠軍
而家變左阿木坐姐撚車咁
小心甩尾呀
病了,需要休息一天
take care
樓主保重身體
渣ga
小心身體
「你無咗個後鏡,唔好話賽車,連揸車都危險!」我希望陳金城停車。

「咁醉駕又危唔危險?」他反問,並繼續解釋:「危唔危險係睇人,正咁多人揸Benz、BMW、T車都可以無啦啦炒車!」

在後方的肥雪發現紅的沒有了一邊倒後鏡:「嘿,係友一貫作風。」

說罷,他馬上把車頭大燈關上。

「肥佬雪寶刀未老吖吓!」我們的部後一片漆黑。

這個「關燈」戰術我也曾經用過,使用得宜的話確實可以襯對手不為意之際發動進攻。

「不過,呢招對我無用!」陳金城按下的士車內一個按鍵,我感覺到車尾有點動靜,應該是車尾箱打開了。

「Three,Two,One,Show time!」突然的士車尾箱內射出強光。

「我喺車尾箱度裝咗幾枝強力白光燈,照到佢眼都打唔開!」想不到看似直人君子的陳金城,原來認真起來還是會使用這種「陰招」。

此時,S15上的肥雪被照得滿頭星星。

「呢條老狐狸!」顯然受強光影響,肥雪難以集中駕駛。
------------------------------------------------------------------------
[肥雪視角]
A:無視強光,憑直覺駕駛
B:想辦法破壞紅的車尾箱
C:戴上太陽眼鏡
D:投降認輸
A
c
C
C
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞