[互動故]我要做車手!(8)

981 回覆
57 Like 0 Dislike
「我...打電話俾老母話佢聽今晚夜返啫...」我生硬地在草叢中起立。

「打電話俾老母要走到咁遠匿埋嚟打?」外圍男子示意身邊同伴把我捉住。

「同埋我叫佢準備俾你條數嘛...哈...」我勉強編出一個理由。

「係?睇過?」外圍男子的同伴強行在我手中搶過手機。

「開嚟俾我睇!」外圍男子指令。

「咪話咗會俾錢你!你都係求財啫,做乜仲要迫我開手機俾你睇?」

「唔係俾我搵到你,你會俾?」

「我都話打俾老母,你以為我做乜?」

「開!」

(外圍男子態度強硬,需要找辦法脫身)
------------------------------------------------------------------------
[本次為機會選項]

讀者可自行提出意見,投票結束前獲最多正評的選項將被選用
搞死咗主角嘅話邊個出下一場比賽
同外圍佬合作下一場做馬啦
用部電話扑暈外圍佬 攞埋啲錢再甩身
Fat fat
真係老母打黎問食唔食飯
啱啱好老母打嚟問主角返唔返屋企食飯
留左餸比你
即刻除褲除埋底褲 跑去人群 一路大叫佢地想強姦我
驚到癩屎臭走佢地
幫推
癩屎
話自己頭先想痾屎啫
投票結束
這次真的神仙難救...

我被強行拉起右手,並逐隻手指按壓在「touch-id」上。

此時,神奇的事發生了。

母親 - 來電

「大佬,俾我聽個電話先。」我看著震動的手機。

「開喇叭!」外圍男子只好點頭示意。

想到我和母親的對話將公諸於世,我馬上意識到危機尚未解除。

「喂,你今晚返唔返嚟食飯?」母親問。

「我出咗街食,好多朋友喺隔離。」我回應。

「衰仔,難得老母親下廚!」

「唔講住,夜啲返嚟再講啦。」

外圍男子和其他人聽畢我和母親的對話,馬上把我放開。

「對唔住,係我誤會好人!」外圍男子竟然如日本人般鞠躬認錯。

「哈...唔緊要。」他的反應讓我始終不及。

只是,不知道陳金城和肥雪那邊戰況如何...
仲點打電話比肥雪
Lm
「呢度係第三個check point,已經係嶼南道嘅後半段啦!領先嘅依然係RX-7,不過紅的距離明顯比起第二個檢查點時收窄咗。」

此刻的我被嚴厲監視,根本不可能再致電肥雪要求他跟陳金城打龍通。

「今次唔通真係財散人安落?」我心中已作最壞打算。

另一邊箱...

「喂,肥佬雪。」陳金城戴上藍芽耳機致電肥雪。

「連你都比比下賽打嚟?」

「條死仔唔識死,走去買外圍...」陳金城解釋:「你咪當幫幫怇,話哂都係徒弟仔。」

「吓!佢走去買外圍!?」肥雪反應激烈。

「佢重要...買我哋打和。」

「吓,仲要買打和!?傻的嗎?」肥雪再聽下去也許會爆血管。

「咁你幫唔幫?」

「邊有得唔幫,啲外圍佬無人性架...」.
Lm
文啊
「呢度係終點位置,哇!佢哋嚟啦!」

聽見對講機發出的聲音,我實在緊張得不敢面對。

因此我雙手掩蓋著耳朵,閉上眼晴,淨待「死亡」來臨。

直至有人拍拍我背部,我才慢慢打開眼...

「喂,我哋贏大錢啦!!!Yeah!」是Ella拍打我的背部。

「吓?妳話,佢哋打和?」我不敢置信。

「喂!呢場唔計!」外圍男走到我們身邊。

「咩唔計?打和咪打和,俾錢啦!」我感到自己的銳氣完全回來了。

「呢場比賽擺明就有問題!有咩理由兩架車會咁啱一齊過終點?」

「咩無理由?無理由你就唔會出呢個選項俾人買啦!」

「你...總之無喎,呢場比賽個盤取消!」
------------------------------------------------------------------------
A:死外圍佬,輸打贏要,食屎啦!
B:唔認數,算乜英雄好漢?
C:唔認數?頭先落注是錄咗你音!
D:不予追究
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞