我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
睇完個post好想由速成專倉頡
想轉好耐但唔識拆字碼
學左速成細過
現家已經唔想再學倉頡
不過巴打真係好有心機
打開速成,一直覺得倉頡好啲快啲
但係一直冇時間認真學

點解會係一一
呢個真心正
因為以個麻唔係木尾,係朮做尾
之前去小學教STEM有玩過
呢個程式好好用
支持
thx巴打,自膠一打先
原來下面係厂一女咁睇
e.g. 辰=一一一女
最戇鳩一定係三代倉頡個撐字
我都想將粵拼發揚光大,速成倉頡一唔記得個字點寫就揦野
問題係倉頡個拆碼根本唔logical
倉頡出嗰陣台港都未有為字形定標準,而標準字形出咗之後啲開發商亦都冇因應標準字形修改字碼,你硬要忽視當中嘅歷史因由而用標準字形嚟論斷,大把字可以話係戇鳩啦。例如可以話「食」字唔係「人一日女」好戇鳩(標準字形明明第三筆係橫唔係點),「風」字唔係「竹弓一中戈」、「吞」字唔係「一大口」好戇鳩(標準字形明明風字第三筆、吞字第一筆係橫唔係撇)。單用香港字形做標準,又可以話「蠶」字第二個碼係「山」唔係「女」好戇鳩(香港字形係唔勾嘅),「沉」字係「水月竹山」唔係「水月竹弓」好戇鳩(香港字形右下作几不作儿);按台灣字形標準又可以話「充」字拆成「卜戈竹山」而唔係「大戈竹山」好戇鳩(台灣𠫓係三筆)等等。
而家D人唔打ONLINE GAME
都唔知點樣學打字
用字形特徵取碼會遇到唔識個字點寫問題,用筆順取碼會遇到人人寫字筆順都有出入嘅問題,用拼音取碼會遇到唔知個字點讀嘅問題。我唔係話將粵拼發揚光大唔好,只係想指出唔係話倉頡好多問題時粵拼一啲問題都冇。
幾次想由速成轉倉都失敗放棄了
Btw 正評
轉左Macbook速成唔同晒位之後就好想學倉頡
已啟用
大圍個圍字我覺好難打
入邊堆野唔識拆

圍字個拆法。
之前學倉頡淨係記啲rules啲碼全部都係靠直覺 覺得似咩碼就嗰個碼
但好似差唔多全世界嘅語言打出黎都可以靠個音拼出嚟
係廣東話先咁戇鳩從來唔會由細教粵語拼音
個個淨係逐粒逐粒字學
搞到勁多人有懶音,打字又會打錯別字

而且打同音字最離譜嘅應該係台狗
佢地用果個叫注音
lmlm
睇場合
同朋友傾WhatsApp 用電話咁咪可以語音輸入
但公司打字用電話講
會唔會柒咗少少

如果用語音,有啲佢聽錯出錯字
你要back space改返有時都幾麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞