我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
近排愈黎愈多人唔用倉頡 唔用速成 走去用拼音或者手寫
原因係話倉頡難 唔想學

我希望倉頡/速成可以多返d用
希望咁多位連登仔支持一下

其實只係你懶得學 跟住落黎會以三部分嘅課程黎教倉頡

一)倉頡字母

倉頡字母有二十四個,輔助字形有八十七個,倉頡就係用佢地黎組成中文字。

當中二十四個倉頡字母可以分做四大類:哲理類、筆劃類、人身類同埋字形類,仲有兩個係難同重。而且每個字母可以應對一個英文字

哲學類:日月金木水火土(A-G)
筆劃類:竹戈十大中一弓(H-N)
人身類:人心手口(O-R)
字形類:尸廿山女田卜(S-W,Y)

呢個係輔助字形表

倉頡基本取碼原則係根據人對一個字嘅感覺由上至下 左至右 外至內取碼。

如果已經認得輔助字形嘅 可以skip下面呢part
下面呢part係用黎幫你分唔同字形

(A)日
日既打橫版會用係 巴 或者 眉 嘅上面嗰個字形
Btw 罪 嘅上面並唔係同一個字形 取碼為田中
門嘅取碼係日弓 因為左上角係日字

(B)月
肥/岡/罕/然/受/且 嘅第一碼都係月
目 嘅取碼係月山 因為佢既上面係月嘅輔助字形
骨 嘅取碼係月月月

(C)金
丫/分 嘅第一碼係金,而 四 嘅第二碼,即係入面係取金
丫/剃 都係金字第一碼
相似嘅輔助字形係 羞 嘅第一碼 比金嘅碼取多一橫
所以唔好撈亂 佢係取廿碼
仲有 堂/肖 嘅上面 係取火 比金取多一點

(D)木
寸/皮 嘅第一碼係木,而五嘅第二碼,即係唔要上下兩橫嘅字形都係取木 呢個輔助字形同皮嘅第一碼一樣

(E)水
河 嘅三點水 泰/求 嘅下半 同埋 各/曼 嘅”又”呢個字形 佢地都係取水
Btw 又 單獨個陣係取弓大而唔係水
叉 係取水戈

(F)火 fire
上面講既 堂/米 嘅第一碼係取火
另外仲有 尖/不 嘅”小”字形係取火
同埋 照 嘅火部首係取火

(G)土
其實得 土同士兩個字形要記
唔多講

(H)竹
有一撇嘅好大機會關佢事
彳/身/禾/白/和/先/反/后 嘅第一碼都係取竹
竹花頭 都係取竹
反/后 係取兩撇做竹 其他一撇

(I)戈
有一點嘅好大機會關佢事
社/州/床/廂 嘅第一碼都係戈
另外 台/至 嘅”厶”字形都係取戈
床/廂 係取咗成個部首”广”做戈
病/症/痕 嘅病字部係取大而唔係取戈
社嘅示字部係取戈火
袖嘅衣字部係取中 識分架何?

(J)十
字/宇/宙 嘅寶蓋頭係取十
空/容/穿 嘅穴字部係取十金
車 係取十田十
麥 係取十人弓戈 / 字首時取 十弓(後面會提返點解唔取十戈)

(K)大
有交叉嘅好大機會關佢事
有/灰 嘅第一碼
文/兇 嘅交叉
狗/狂 嘅部首唔要最後個撇 btw 部首取大竹
病 嘅部首 全部取大

(L)中
有一豎嘅好大機會關佢事
巾/蚓 嘅一豎取中
川/片 最左邊嘅都取中 因為佢冇竹咁斜
書 嘅第一碼取中
衣字部取中
虫字部取中戈

(M)一
有一橫嘅好大機會關佢事
示/石/而/厚/攻 嘅第一碼取一
石/而/厚 係取埋個撇
攻 係取成個”工”字形
另外一剔都係取一 例如 刁/冰 嘅剔上去個下
Btw雨字 取一中月卜;兩字 取一中月人

(N)弓
彎嘅野都好大機會關佢事
丁/割 嘅一鈎
蛋/預 嘅橫鈎
虱/風 嘅含有鈎個筆
“乙”字形
欠/色 嘅色字頭上一把刀
夕/久 嘅撇彎
以上全部取弓

(O)人
合/會/付/午/知/兵/岳/入 嘅第一碼取人
企人邊
午/知 嘅撇橫
兵/岳 嘅撇豎(有人唔識打丘呢個字)
入/爪 嘅一捺 (入取人竹 唔取竹人 因為捺係高d 然後先上後下)
丙/閃 嘅人字形
兆/家 嘅撇點(最後兩筆)
以上全部取人

(P)心
心嘅部首大家識唔識
有豎心邊同恭字下面兩款
另外 屯/比 嘅匕字係取心 btw匕係取山竹
仲有弋唔要一點 式/武 係取心
洩/低 係上述字形嘅變化
旬/匈 嘅”勹”字形係取心

(Q)手
夫/拍/契 嘅第一碼取手
夫/判 嘅橫橫撇係取手
生/契 嘅橫橫豎係取手
年/韋 嘅尾碼取手 係特別樣衰嘅字形

(R)口
要提嘅係足字同足字邊嘅分別 足係口卜人 部首係口一

(S)尸
屋/刷/匝/匪/尹/長 嘅第一碼取尸
巨 係尸尸 因為開向左同向右煮係取尸
尹 係開口向左
馬 嘅首碼係向右開口 所以取尸 另外仲有四點前嘅彎鈎都係取尸
長/套/取 嘅橫豎橫橫係取尸

(T)廿
草花頭/弄/曲 嘅橫豎(橫)豎都係取廿
基/昔 嘅橫豎豎橫係取廿
前/益 嘅點點橫係取廿
並/盆 最後嘅豎豎橫係取廿
虛/聯 最尾個彎豎豎豎橫係取廿

(U)山
凶/孔/逆 最後一碼取山
形狀幾似山

(V)女
災/巡 嘅撇捺痴埋係取女 同”人”唔同 佢兩筆係分開
亡/丐 嘅豎橫痴埋係取女
以/氏 嘅豎剔痴埋係取女
衣/長/良 嘅最尾豎剔撇捺係取女
臘 嘅最尾一鈎係取女

(W)田
果/因/回 嘅圍字部取田
買/置/羅/罵 四字頭取田中
母/貫 嘅豎彎橫彎係取田

(Y)卜
上/正 嘅卜變形 取卜
言/放 嘅點橫 取卜
撐艇仔 取卜
斗/於 嘅兩點取卜
㩒鳩錯...我係要比#good的
老老豆豆 有無人唔記得自己點解學識打字
Icq msn 打online game
二)取碼規則

取碼順序
首先每個中文字都分做連體字同組合字

咁講咗組合字先,組合字大致分做三種取碼方式
林/昌/回 分別係左至右、上至下同埋外至內

組合字嘅三種取碼方式係分別用喺並列形、上下形同埋外內形
每個組合字可以分做字首同埋字身
例如:
佳/眼/頡 就係並列形 字首係左邊 字身係右邊
字首最多取兩碼 字身最多取三碼
頡:土口+一月金

挨/鐘/詔 都係並列形 但係字身可以再分為次字首同次字身 次字首係右上 次字首係右下
次字首最多取兩碼 次字身最多取一碼
鐘:金+卜廿+土
詔:卜口+尸竹+口

淋/咐/衝 都係並列形 只係次字首係中間 次字身係最右
同上

宜/晨/襲 係上下形
宜:十+月一

焚/琴/髮 都係上下形 只係字首有左半同右半
字首首碼取左半首碼 字首尾碼取右半尾碼
髮:(尸+竹)+戈大大

箔/窺/霸 都係上下形 只係字身有左半同右半
同並列形一樣取法
霸:一月+廿十+月

幕/桑/囂 都係上下形 只係字身分做中間同下面
同並列形一樣取法
幕:廿+日大+月
桑:水+水水+木

因/固/圖 係外內形
因:田+大

講埋連體形:
妻/馬/鳥 係連體形
成隻字最多取四碼
多過四碼就取第一、第二、第三碼同埋最後一碼
Btw如果右上角有一點 就當佢係第一碼
尤/甫/成
一心想學 但係打打吓速成就完咗
學校都唔教,好難會叫到個小學雞學
食個飯先 求巴打幫手推上去比多d人睇
其實唔難學
有d打打慣其實好快手
我電話都係用速成打字
近排要經五色學倉頡個app
download whatsapp sticker
有時開嚟練下拆字
有速成底知道前後字碼 其實好易
好多朋友都因為中學個時打啲錯嘅中文拼音(即係ng hai=唔係嗰啲),搞到而家都唔識打中文,要手寫
倉頡最難係拆中間 搞到我成日拆錯
倉頡
用開速成表示冇問題
依家我係公司打長篇中文report都係靠開住個wtsapp網頁,對住電話講出黎轉左文字再copy
組合字 取碼補充

組合字可分為字首同字身
字首所有case:
單碼字首:明/肛/探 直接取該碼 明:日+月
兩碼字首:砍/故 直接取該兩碼 砍:一口+弓人
多於兩碼:話/軒/射 取首尾兩碼 話:卜口+竹十口

字身所有case:
唔超過三碼:粗/幼 全取 粗:火木+月一
超過三碼連體字身:碰/碼/樓 取第一 第二 同埋取後一碼
碼:一口+ 尸手火
超過三碼組合字身:分做兩個case :1+2 or 2+1
次字首最多兩碼 次字身最多一碼 例:謝:卜口+竹竹+戈
次字首最多一碼 次字身最多兩碼 例:鵬:月+月+竹火

精簡原則
即係你有幾種取碼 你揀最少碼數嘅取碼
主:卜土 而唔係 戈一十一
尖:火大 而唔係 弓金一人

先繁後簡
即係你有幾種取碼 而且碼數一樣 你先取字形完整既碼 再取字形簡單嘅碼
青:手一月 而唔係 十土月 (取手佔嘅部分多過取十)
跑:口一心口山 而唔係 口一竹尸山

字形特徵原則
即係當字形係重疊個陣 你要㨂保留原字形特徵嘅取碼
申:中田中 而唔係 中日 (保留田字形呢個特徵)
九:大弓 而唔係 大山 (保留橫彎鈎係一筆過呢個特徵 所以取弓)
永:戈弓水 而唔係 戈一水 (保留橫彎鈎係一筆過呢個特徵 所以取弓)
乙:弓山 而唔係 一山 (保留橫彎呢個特徵)
甲:田中 而唔係 日中
之:戈弓人 而唔係 卜竹人 (保留下面一筆嘅特徵)
匆:心大大 而唔係 心竹竹戈 (保留兩個相交點)

包含省略原則
最多人唔明嘅原則
字首/字身多過三碼嘅時候 字首/字身嘅尾碼如果比外框字形用三面/四面包住 咁尾碼取外框字形
海:水人田卜 而唔係 水人田戈(雖然 每:人田卜戈)
雪:一月尸一 而唔係 一卜尸一(雖然 雨:一中月卜)
喝:口日心女 而唔係 口日心人(雖然 曷:日心女人)
盈:弓尸月廿 而唔係 弓水月廿
颱:竹弓戈口 而唔係 竹戈戈口
夠:弓弓心口 而唔係 弓戈心口
萬:廿田中月 而唔係 廿田月戈/廿田中戈
偏:人竹尸月 而唔係 人竹尸廿
儒:人一月月 而唔係 人一月中
酒:水一金田 而唔係 水一田一/水一金一
隔:弓中一口月 而唔係 弓中一口中
No
XUE PINYIN 更好
之前係九方狗

依家返工被逼學速成 lm
複合字
既有打法 已固定 要背
門 日弓
目 月山
鬼 竹戈
鬥 中弓
隹 人土
⻖弓中
虍卜心
贏嘅上面個部分卜口
幾唔要一撇一捺嘅部分 女戈

難字
係因為發明倉頡嗰個唔識點歸類

難字有兩類

首尾碼易拆:
只取三碼 分別係首 難 尾碼
身 竹難竹
慶 戈難水
鹿 戈難心
龜 弓難山
姊 女中難竹 字身係難字 所以字身取三碼
淵 水中難中 字身係難字 所以字身取三碼

得首碼易拆:
只取兩碼 分別係首 難
臼 竹難
肅 中難
齊 卜難

特殊字
基本字形特殊字:如果 木/火/大 三個字形同其他字形重疊就先取呢三個碼
束 木中
東 木田
末 木十
脊 火金月
拳 火手手(火字形黎自上面兩點 一撇 同埋一撇)
夷 大弓
夾 大人人

特殊字形特殊字:如果 土/工/七/コ/廿 五個字形同其他字形重疊 必須一次過完整取碼
紐 女火弓土(右下角土字形)
丘 人一(一係黎自工字形)
敢 一十人大(左上角工字形)
屯 心山(七字形)
世 心廿(七字形)
伊 人尸大(コ字形)
其 其(廿字形)
華 廿一廿十(第二個廿黎自中間草花頭咁嘅樣嘅兩個十字)
留名支持
利申打速成
嘩呢啲倉頡碼呢啲
細細倉阿媽就教我要我背同練啦
好細個阿媽就教我打字同背呢啲碼
正常屋企人教唔得咩
希望多d人學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞