我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
剛開始睇
呢個實用
留名
以前屋企電腦有隻倉頡game係啲字會跌落黎要係啲字掂到底之前打啱個碼就唔駛輸,細個係玩呢隻game練倉頡,初級慢慢跌到高級跌得好快好刺激
我見我老婆打字好快,佢係馬來西亞人,所以佢打注音,我見佢打啲字係"3-4個字一齊出"每次同佢whatsapp嘈交打字實唔夠佢快,基本上佢成篇成篇咁車過黎去到呢個時候唯有錄音ko佢
歲字同漏字點拆?
依家都係死背
拆碼時,假如嗰個包圍嘅部份本身已經取碼而唔係尾碼,就唔可以用「包含省略原則」跳過被包圍嘅部份嘅取碼。「包含省略原則」只會「取代」原本嘅取碼但唔會「刪走」(或省略)取碼。

適:字身假如唔用包含省略原則就係「卜金口」,取碼(頭頭尾)本來係冇包圍佢嘅「月」。所以包含省略原則有效,「口」被包圍佢嘅「月」取代,變成「卜金月」。

過:字身取碼本身已經係「月月口」,唔會因為包含省略就連個「口」都刪走/慳返變成「月月」。

「颱」係「竹弓戈口」,裏面嘅「風」作為字身係「竹弓」;但「楓」依然係「木竹弓戈」而唔係「木竹弓」。
應該係「快快樂樂學倉頡」

我當年都係靠佢學打字
支持樓主
由細到大打中文都係用倉頡
咩速成/九方/拼音死埋一二邊
留名
淨係識速成
次次想學埋倉頡就好快放棄
歲:卜一戈竹竹
1. 組合字,頭尾頭頭尾
2. 字首:止→→只取頭尾→卜一
3. 字身:戈竹(戊)+一+火(少)→只取頭頭尾→戈竹竹
(參:成=戈竹尸;戚=戈竹卜一火;摵→手戈竹火)

漏:水尸一月
1. 組合字,頭尾頭頭尾
2. 字首:氵→
3. 字身:屚→尸一中月→只取頭頭尾→按字拆碼係尸一卜→由於包含省略,「卜」不取而取其包圍特徵「月」→尸一月

(倉頡五代增加輔助字形,雨變成一水月,不過對呢個字似乎冇影響?「尸一水月」取頭頭尾都係「尸一月」。)
留名
細細個因為要玩online game 講野,特登整張字碼表貼係電腦枱到,一眼睇到,慢慢就識打了
LM
鍵盤打倉頡。
電話先手寫。
筆劃
速成撚留名
玩跑online。第一句學識係,要解日任等埋我
LM
lm
個「識」字真係好撚陰濕
片字解錯喎
留名遲d學
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞