我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
身邊好多朋友都係速成轉會打倉頡
外至內,拆又字做尾碼
但有啲字會拆外面做尾碼,例如:勇,離
No
盈係弓尸月廿
結構係上下型
所以字首係上面
字首係弓竹尸水 字身係月廿
字首多於兩碼 取頭尾 但因為字首尾碼水係被包含 所以省略 字首取乃 弓尸
字身兩碼全取
所以盈係弓尸月廿
識好多人都剩係識打九方 個keyboard一冇number pad就收皮
btw 嗰陣時上堂點教九方都唔識 覺得仲難過倉頡
打咗筆劃速成好多年 成日都想學埋倉頡
留名學嘢 支持
樓主好有心機好有誠意
終於係連登睇到啲比較有營養嘅野
勇係弓月大尸
因為手嘅輔助字型係包含咗喺月嘅輔助字型入面
離係卜月人土
因為戈嘅輔助字型係包含咗喺月嘅輔助字型入面

上面有講
多謝支持
噢,係喎
點解勇唔可以係「弓戈月尸」?
頭二三尾喺𠵱個 Case 唔適用?
佢拆咗勇字係上下
甬同力
字首係弓戈月手 首尾+包含省略 取弓月
字首大尸
所以弓月大尸
為咗支持樓主 聽日開始學習倉頡
加油呀
真係無咗個契機去學
以前學打字都係因為打online game
個陣電話就用筆劃
同埋個陣無人會想學普通話
同依加好唔同
點睇個「難」係廿人人土 唔係 難?
麥、飛、麵 etc. 𠵱啲又係玩撚死人
因為難係一個好難嘅字
所以要難d打出黎
基本字形特殊字:如果 木/火/大 三個字形同其他字形重疊就先取呢三個碼
末 木十

想知點解末係木十但未係十木,問過好多個人
木字部分係計長啲嗰劃,其他就 末同束東同一個拆法
麥 先上後下 字首係十人人人 取十人 字身係夕 取弓戈
所以係十人弓戈

飛 先上後下 字首係殘體飛 取弓人 弓係橫折鈎 人係撇捺
字身係竹廿人 竹廿係個升字 人係最右個兩筆
所以係弓人竹廿人

麵 先左後右 字首係麥嘅部首 留意變型 所以係十水
字身係先外後內 次字首:一田 次字身取尾碼:中
所以係十水一田中
樓主無提呢個口訣?易記好多
日月金木水火土
斜點交叉縱橫鉤
人心手口是基礎
側並仰紐方難卜 
都唔太關事
一早已經用電腦,果陣仲係 56k
返學學 type writing 仲係硬生生 shock shock 聲改字要用改錯帶既打字機
但平事上網都係打英文溝通冇問題所以冇諗過學倉頡
係到 Icq msn 同 d 囡囡溝通要打中文先搵最快學識同最易既九方
筆劃撚留名待學
以前打t9打得多冇心機學速成倉頡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞