我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
學咗咁耐都唔識省略原則 有啲字都係靠背 學到嘢
倉頡真係唔難學其實 一個星期有心實得
小學個陣打機同人互屌
又唔撚識打中文 淨係識fk u fk u 完全唔夠人屌
之後唔憤氣試下打 學識哂點打粗口
再後期背撚哂啲位 一互屌勁撚快手速
打得愈快 等於佔上風 諗番起都好撚正
習慣左打速成真係好難打倉頡
lm
認真
用左十幾年速成
而家我打字都係記位
(姐係想打果隻字好自然咁打落keyboard果個位度,連spacebar同數字都係好自然咁打,有時有d字叫我用筆寫係寫唔返出來但係打字就打得到)
如果係咁既case既話要變返倉頡打法係咪好難?
係咪直情將所有野洗左佢當係重新學過會仲好?
im
倉頡android 用SwiftKey 可以d碼再空白超快 垃圾ios 打倉頡真係狗也不屌
利申雙修 主機因為打字快用android
可以d碼一次過打晒再空白
當年都係打九方,跟住女朋友(嗰時未係)上網用速成字碼同人傾計 就係九方到學
嗰時打完隻字會有倉頡碼,淨係記頭尾碼就學識咗速成
跟住依家電話倉頡可以打頭兩三個碼就有字就開始慢慢學打倉頡

屌打完發覺自己 1999
請問咩係D碼?
大陸人先用拼音,班畜生唔識寫繁體字
支持
細個用速成
之後發現打啲唔常打嘅字真係好慢
最後迫自己用倉頡
Lm
學話係教普通話
班老師成日話香港人係低級人種
宜家讀緊書 發現大過我既人都唔識打字(我24)
打九方 拼音都算
有啲係完全唔識 問佢做功課點做
佢話用電話打完send去email(電話用筆劃)
呢啲人真係痴撚線
打慣左速成 之前有唸住轉倉頡 但後尾發現砌字好煩 頭尾碼簡單直接 結果都係用番速成
電話發展得太快
我在1997年買第一部電腦,當時覺得買咗部電腦就應該要識打中文,而當時我剩係知有倉頡輸入法,於是我就自學倉頡。
十水 手土木戈
不嬲都係電腦速成
手機倉頡
倉頡撚
btw 以前有一張學校會派既
叫一紙學倉頡 係膠膠地一張雙面既
有冇巴絲有印象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞