我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
要提自己拆得就拆,唔好被部首概念影響到
仲有鵬/條呢啲例子
我嘅經驗係不如部電話改用倉頡先。宜家對住電話嘅時間唔少得過電腦。我就係咁練習,由速成轉倉頡
見樓主咁有心,我都分享下速成轉倉頡既心得:細個學校教速成,後尾屎忽痕想用倉頡同人msn/icq,於是乎就練打報紙/文章,字拆得多就會記得,熟左就會快
當年背倉頡碼,唔識打就查商務字典。打下記下背下,之後出左部 HTC TyTN II keyboard 手機,text msg 溝女就練成左
其實我覺得打拼音仲難 讀咁多年書都好少學廣東話拼音 日普通話拼音就直頭學左都係唔係好識
要屌人老母
十卜
倉頡好難 速成先識 後悔初中不努力 信錯森美話大個仔唔洗用
以前唔識打嘅字會慢慢諗點解碼 打到會好開心
小學教完全冇聽過玩跑online自學
Lm
小一個時唔識打
Print張表貼隔離 慢慢學
G持巴打出呢類post
而且我覺得打倉頡仲有個好處係你會記得啲字點寫,對你閱讀都好有幫助
而且我覺得喇,要打粵音字 啲呀嘅呀嚟呀,用倉頡都快好多。
功利啲講,出嚟做嘢之後,唔會間間公司都有你用開嘅輸入法like九方 筆劃 xx拼音,學識個一定有嘅(速成 倉頡)點都有著數

利申:小學打字慢被人笑,之後練咗個暑假就學識倉頡,日日背字碼,手寫完一篇文再打返出嚟,唔識就拆字同用手寫板寫完search去查
想由速成轉倉頡好耐
屌您倉頡根本就夾硬黎!你睇下木嗰項,邊撚度木!寸,點似木啊。

拼音一定係最易學,速度亦不會太慢。
打機鬧人個陣仲要戇鳩鳩咁搵個碼出嚟
最重要係將電話set用倉頡

一個星期內已經玩可以到好熟

以前都係靠玩msn練返黎
正皮
我係用緊最舊果隻倉頡 新版冇關聯字好多字唔識拆就打唔到
小一已經學打字咁撚勁
推下
由細到大都係用筆劃 唔識用電腦打中文
留名學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞