我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
當年中學為左玩online game能夠溝通到,買左本倉頡教學+倉頡字典仔,唔洗一個星期已經學識左。
因爲要望住keyboard 打
但都可以盲打(望keyboard唔望mon
宜家電腦堂唔教倉頡?
我係中學時電腦堂學,但記唔清啲規則,所以用速成
但速成都係要背晒第幾版第幾個先快,我唔識盲打,要望keyboard又要望mon揀字,打得好慢,所以後尾的起心肝學好倉頡,之後用到而家
但個別有啲字硬係記唔到,所以有時都會用*掣幫手

樓主呢個post好有用,宜家重溫一次明白晒啦
學就當年玩icq學識,練就係中六七做讀書報告,中史project果時慢慢練返嚟,果時都唔覺自己打字快咗,係入到大學啲同學話我打字快先意識到我真係打得比其他人快
學下先
本身打倉頡, 支持樓主教人
好多人都係覺得好難唔想學
本身倉頡撚,近排想學下蝗語,所以電話轉咗用注音
比較下,都係倉頡完善啲,大部分時間都好肯定打到個字,唔使點揀
注音有時同音字就算打埋聲調都多都要去第二行先有
推吓先

打字係真係工多藝熟
我自己本身打得慢
但轉咗去做call center
比老細催
然後就進步神速
仲有
其實倉頡係可以變做速成
你打[首碼],[*],[尾碼]
就得
一時諗唔到個時
呢招好有用
我係打打下機就學識左 但點學識就完全唔記得左 至少可以肯定唔係學校啲濕鳩電腦堂
有速成低學倉頡係好快上手
LM
可唔可以用文字解釋個分別
真係唔明
廿一一金 十田十金 人戈日口 土口一月金 十月一金 人竹女火 口一一口 廿人人土

當年AL放榜衰咗想搵啲嘢分散下
就由速成轉倉頡
嗰時要重新背過啲字型表
但都唔太熟
去Year2返intern時要係咁打文章
跟住一路查字典同砌個碼出嚟就熟咗
因為要保留字形特徵 咁就要木十同十木兩個入面揀
但係十木嘅話代表攞下面做木 木十代表擇上面一橫做木
攞長橫會更加似木

如果係下面咁取 木字就會變怪 因為木字本身嘅一橫係同撇嘅最左至捺嘅最右一樣長
留名學野
學完用速成打字
OK到呢度明哂未末
但點解本字唔係同末一樣當木十重疊?
係喎 我都唔知
應該係因為末 嘅十係喺中間重疊 好似束/東 所以尾碼取埋中間一豎 而唔係日/田
本係最尾先重疊
Lol大戰台狗
速成撚lm
要嘲笑下身邊唔識打字/用支那拼音既人,等佢地好好反省 再些牙呢個post比佢地等佢地學以致用
捉到老鼠就係好貓啦,點解要歧視蝗拼撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞