我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
DEL左速成, 留返倉頡就得
我用左2星期先就打返以前速成既速度
之後越打越快
唔係大部分人都係用速成架咩
https://ezone.ulifestyle.com.hk/article/2280973

樓主,有 Content Farm 偷文,快啲去追返稿版權費!
又唔可以話垃圾嘅 始終每個輸入法都有佢嘅好處同特點 我都係打粵拼 但已經唔記得當初點解會識
Onj 倉頡教學都偷
仲要偷咗d錯嘅野
利申 我之前發現篇野入面有少少野打錯
Lm
五色學倉頡創辦人路過。
見到呢度咁多人咁支持倉頡輸入法,我當年開發五色學倉頡都係係有同一樣嘅心態,所以呢家有義務令更多人學識呢種輸入法。

FREE GIFT,30日帳戶啟動碼,你地可以去fcjonline.com 登記帳戶後再啟動。之後 android版 / ios 版 / 網頁都可以用到。

MPYF-SJE9-M7G5-644Y
9NJM-S3EY-YB9K-EJJ4
9HG5-5TBP-3SS7-TT75
JPQC-Q6CP-FMAS-7TWF
CCJF-9W7A-P3GK-TMNE
BER5-J7R3-R5TY-XQFA
63QC-WXMM-Y58S-QT95
A47T-9YT3-4P3Y-GFAK
F4XC-3KYY-N7SE-44HC
6N8C-M5EN-SENA-TYTB

啟動咗嘅ching 麻煩留個言。
手機apps 免費版同收費版有咩唔同
打左十幾年九方 成功轉用倉頡
打字點先打得快?
我一路諗個內容 仲要諗個字點寫 之後再拆碼
成件事好複雜好慢
所以打倉頡嘅人個腦都知道每個字點寫
先打慣咗某啲部首 熟咗啲左右字
或者上下字先啦
我當初打倉頡係識打五碼嘅字 之後先識四碼
得咗
麻係 內外字 所以係戈_十金金
好耐之前裡面兩個唔係木字 係似"朮" 字咁分開
新版倉頡打戈木木都得架啦

嫲係左右字 女_戈木木
就係咁
用咗 多謝哂
多謝,已啟用
真係有人打到80wpm?
http://input.foruto.com/cccls/cjzd.html
呢個網查字幾好用
雖然唔方便電話
不過佢寫明曬拆字原理同實際拆法
查多啲有個印象係度就應該會好過走去背碼
當初都係靠佢我先可以兩個星期就由速成成功轉職倉頡

btw倉頡其實都算係筆劃既複雜版
只係幾個筆劃變多咗做26個碼

個人認為要快就倉頡
要舒服就速成
細細個一開始係學用倉頡打字
唔知幾時開始屎忽痕轉用速成,之後就打唔返倉頡
電話由摺機年代開始都係打筆劃
等我而家試下打返倉頡先
人戈日口 土口一月金 手月大火 竹竹田 弓戈口
凸凹呢兩隻字我成日都唔識打 睇完點拆之後隔一排用返又唔記得
細個見朋友識倉頡,我見佢都學識,我都睇書學,之後就識左,慢慢就越打越快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞