我要再將倉頡發揚光大

981 回覆
6112 Like 47 Dislike
發覺有一日打速成打到大部分唔洗睇既時候
我就知道我已經學唔到倉頡
我都係
我係連揀字都記好哂位幾時打spacebar同數字
又係ICQ同online game嗰個年代就已經學成
睇完呢篇文突然好有決心想學好倉頡

利申:打呢個reply係用緊倉頡打﹐一唔識就用頭*尾變返速成咁打﹐打咗成15分鐘
學到野,謝謝
學識倉頡終身受用,以前學畀人笑點解唔學速成,學識左之後,打速成個班人會好羨慕你,話你打得好快又好型

一田女 竹月弓木 卜火戈大山 日十 火人 竹月弓木 Z難日月 口火木 大 卜月月口 大一 人一田日 竹人女戈水 心人田卜 Z難日木
本身都係倉頡撚 入來㠪評
打慣倉頡
平時連手機輸入法都係用開倉頡

Btw , 而家有手寫輸入又語音輸入,倉頡/速成個d傳統輸入法會唔會好快有日被淘汰
啱啱有電腦堂嗰陣學校迫學九方
之後轉速成,大約9年前決定轉倉頡,打到而家,仲係有啲字背極都唔識打
例如上面巴打講個「貪」字
我反而記唔到"藏"、"武"呢d字,好難拆
「藏」字我都唔識,淨係記「廿戈」之後搵
「武」係「一」先,再睇右邊,戈冇一撇係「心」,再打「止」嗰部分(所以係一心卜中一)
有錯請指正
速成轉咗倉頡幾個月
成日打啲口語字用速成搵十世都搵唔到
自己又想再打得快啲 先的起心肝學
但係宜家有啲兩頭唔到岸 仲未係好熟練
冇以前玩online game打咁多字可以練

呢個post嘅字可以唔洗諗就打到
但上面嗰啲特殊字/冇咁常用嘅字真係要諗好耐
不過我都係會繼續查
宜家出嚟做嘢啲同事有啲都只係識打大陸拼音
真係越嚟越少人學倉頡速成
好仔細
速成撚留名
lm
利申 小學hea上電腦堂,到依家都唔識打字只可以手寫
留個名
唔少朋友成日話自己唔識打中文 唔好話倉頡速成
屌您連拼音筆劃乜春都唔識 就算唔係精通 起碼都要識阿 得罪講句 屌您老母4個字佢地都唔知識唔識打
真係好想屌鳩 佢唔識咪學囉屌
最on9係用電話嗰陣打中文係用語音轉做中文好似我呢段野咁大段都夠膽死用語音 次次見到都唔知做乜春 雖然我有時唔記得d字都會用但都唔係濫到咁
速成撚表示支持
電話用GO倉頡最正!
速成
感謝樓主

轉咗寫字樓工多咗打中文,本身用速成但電腦win10冇得校選字表字體大小,睇到眼都矇 所以的起心肝學倉頡 不過好多時唔識碼都係打 「頭碼 * 尾碼」 變速成模式(會出埋倉頡碼俾你睇,跟住就記)
但有啲少用嘅或古怪字倉頡就快好多,唔洗速成咁係咁搵
我剩係記輔助字型已經想死
用緊速成,還可以
升做倉頡應該唔難,不過懶
同埋以前打online game打字真係練出黎,
今日今日d人開discord/RC/tg打機,見好多後生打字都好弱
倉頡個*好好用
唔一定頭尾碼,重可以頭二三*尾碼咁打都得
例如發字,弓人弓*水都出到
就要返工 呢家轉用倉頡先 速成我手機打好快 電腦慢啲..
一簡字就
俾左錢用五色倉頡online 玩下10日
支持樓主 唔洗理用拼音筆劃個啲人根本你有你用我地有我地用
不話岩岩轉真係好痛苦 一路諗一路打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞