一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
敞在你的衣櫃裡 陳綺貞
有無巴打知道?
「頑強地等再過廿個十年 等整個世界換風氣」
整個世界換風氣 我諗最明顯係哩句..
都係唔明就幫你唔到.....
劊子手 你前來我過去 孽同結都好正
呢隻碟本身就係咁多首歌串埋做一個故事
903有同林夕周耀輝juno做過段訪問大概去講成隻碟講乜 youtube可以搵到 分左兩三條片講
個故事題材係好吸引 但啲歌真係比較偏要慢慢dap 普遍香港人邊會咁得閒同你慢慢dap
非常認同
若果凈係執住呢句就話係GAY song 就好唔認同
果期填詞人有寫同性戀, 就夾硬話呢首都係太牽強
話呢首係GAY song 同標題黨無咩分別
啱啱果屆香港pinkdot 側田上台就係唱呢首歌
如果將佢理解成小龍女同楊過嘅關係呢?
上上上層都有人講過啦

呢首歌詞, apply 落去忘年戀, 師生戀, 不倫戀, 甚至簡單到唔係門當戶對既戀情都得架
當然, 亦可以 apply 埋同性戀既
但係凈係話同性戀就有啲標題黨味道囉
單車?
【田】甜甜的海水
【馥】複雜的眼淚
【甄】真實的感覺

大開眼戒唔係講皮膚病咩
利申:唔肯定
一字馬即係台灣人講嘅劈腿 咪令女人心擔驚受怕
陳奕迅 天使的禮物

其實係歌頌緊好多默默付出既工作者 例如

每晚企著過 為何都不肚餓
樣樣美食你也捧過 誰來請你坐

講緊waiter

擔起一噸噸繁華的廢物
朝垃圾站 造福萬民 誰來贈你香薰

清潔工

每隔數秒要對著電話講你好
遇著你感冒 誰來問你的好

講緊cs

林夕
講起呢首歌
唔知有冇人記得好耐之前有個fan made mv
王宗澤同鄭嘉穎做主角
Cut曬佢地強劍同埋唔知邊套時裝劇d hehe片段出黎
跟住襯埋個句二百年後再一切
依加YouTube 冇用
應該都有十幾年歷史
大開眼界係完美情人首歌
許冠傑既財神到 講緊香港人寧願等橫財到 都唔肯好好咁去努力工作 但係其實只要自己努力工作 自己就係財神
上面果段係講eason(或者詞人)係肚入面既b
有左先結婚 所以其實佢係老母既負累

但下面果句好難講
我既解讀係 成首歌講緊阿媽對自己好 但自己就hurt左佢 到而家先知錯 你既一家其實已經死曬 到齊會唔會係傳統果隻「一家團聚」?
大開眼界係講男人下體....
睇林夕專欄講過
同埋單車,本身份詞係埋怨緊爸爸啲人唔知點解年年父親節都唱
很堅強
點解會有人唔明命硬講咩
睇一次mv 都知 留意下啲觀眾

唔單只係同性戀
仲有世俗現階段唔接受嘅愛情

師生戀、種族(黑人白人)、忘年戀等等都係大頭shot黎
其實會唔會成首歌都有唔同角度
可能有一兩句係仔既第一身
又有一兩句係啊媽既第一身
其實除咗中間有幾首歌禪意太深唔易入口,成隻碟嘅構思真係不得了

如果the Album係Juno用碟講成個故事嘅高峰(或者最為人驚艷最有noise),呢隻evil is a point of view夾係addendum同the album中間其實被underated得好緊要,故事性仲強過addendum,當然the album係入世啲,但evil is a point of view都不可忽視

劊子手的最後一夜、初開、如髮、你前來我過去、孽都好撚正 個人最鐘意孽 講到個種心境變化

「本可走 不想走 貪此身 可擦亮 道德兇手」加埋曲同background和音真係聽到打冷震
有無人知eason首黑洞同七百年講咩
有無深入既解釋
到底咩係你那太空艙能夠發出金色的光
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞