一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
孽真係聽到好心酸,啲和音就好似其他人嘅痛罵,成個世界都唔容許呢段愛情,「外面預備擲石頭」就好似講緊門外嘅人已經蠢蠢欲動拎住石頭要掉我哋、懲罰我哋呢對「狗男女」。

最後個男嘅走出去,承受千夫所指,

「曾活過 但似死 直到相廝守
明白罪在愛你偏因此得救」

如果個世界唔認同,面對同唔面對佢哋又有咩分別?反正未識到你之前,生同死對我嚟講根本就唔算係咩嘢大嘅課題。唔勇敢去面對呢個結局,唔保護你,先係真正嘅生不如死。

出面啲人拎住晒石頭想掉我。吖係,

「我去了 你要偷偷撿起這塊碎石走
來日就像 看見我
看透世界有這種 罪咎」

要你、世人都記住,呢個所謂嘅道德觀,係用我嘅血肉去堆砌而成。

不來也不去
黃色大門=容祖兒
紅屋頂=何韻詩
天窗=兩人分手的歌
歌詞最後的一句「大門已關上」 比喻做兩人關係完結
於心有愧
奉子成婚年輕窮媽:
如果我聽歌可眼紅 何以待你好偏不懂
自細做過多少美夢 慈悲的偉論
連乞丐喊窮心也痛
竟怕放懷擁抱你 讓你露歡容
追悔無用 轉眼發現 你失蹤

仔仔:
曾聽說過 你某夜結婚 未曾露笑容
實在不敢知道我是元兇

奉子成婚年輕窮媽:
大概當初我未懂得顧忌
年少率性害慘你
令人受傷滋味 難保更可悲
這心地 再善良終生怎去 向你說對不起

良心有愧 原來隨便錯手
可毀了人一世
立志助世人脫貧以為
便偉大到像多麼有為
這種刺猬 連誰曾待我好
都可帶來傷勢
被我害過來接受我跪
是我在製造眼淚居然想救世

就算積儲獻盡饑荒赤地
而太多債沒處理
累人累己滋味 餘生也記起
數一數 我實情不只得你要說句對不起

良心有愧 原來隨便錯手
可毀了人一世
立志助世人脫貧以為
便偉大到像多麼有為
這種刺猬 連誰曾待我好
都可帶來傷勢
被我害過來接受我跪
是我在製造眼淚居然想救世

於心有愧 原來隨便錯手
可毀了人一世
立志助世人脫貧以為
便偉大到像多麼有為
這種刺猬 連誰曾待我好
都可帶來傷勢
內疚內疚內疚沒作為
直到在某年某日我能安息於葬禮

仍想你一家可到齊(呀媽死時希望仔仔一家會黎)

首歌講無知年輕女子懷孕奉子成婚,結果冇能力養個仔,對個仔唔主?
要成隻碟聽
即係 成首兩係 老母同個仔 互有虧欠
呢個解法好過樓主夾硬黎
樓主淨係話個仔對唔住老母
解唔通嘅位 就話有唔同時空 事件

不過應該冇乜人會覺得eason把聲係一人分飾兩角
除非呢首係合唱歌
我都係第一次聽依個解法都幾合理
覺得係(係生活中嘅我)同(旅行狀態嘅我)講嘢。自己去完一次旅行就有呢種感覺
碎石呢個位,我一直諗緊係咪對應返前面

如髮

將一串雨露變做我袈裟
將一塊碎石當做我釋迦

如果個故仔拍出嚟,用呢塊碎石做信物,個感覺會好正
再加上mv一開頭個句(痛恨別人的請勿觀看)
痛恨別人既應該係指歌中既仔仔/女女
依首歌係呀媽想同個仔道歉
但一切已經太遲

咁樣解讀成個悲劇就浮現出黎
有人話唔係咩
你覺得啱婚禮播咩但係?
呢幾日不斷重聽,配合埋MV,白色風車應該係描述一個男俾女飛、而男仔一直感覺良好毫不知情既故事。以下分析假設份詞唔係鳩填

白色的風車 安靜的轉著
真實的感覺 夢境般遙遠
甜甜的海水 複雜的眼淚
看妳傻笑著 握住我的手

以上4 行營造一個好平靜、舒服、甜蜜既情境,但主角感覺既「真實」又「夢境般遙遠」,似是而非,為之後既sad ending埋下伏筆

夢希望沒有盡頭 我們走到這就好
因為我不想太快走完這幸福

主角繼續以夢比喻,但呢3 句有個矛盾位:主角希望「夢沒有盡頭」、「不想太快走完」,但同時又話「我們走到這就好」,點解?因為主角認為而家既關係係最甜蜜,如夢般美好,所以希望呢個夢唔會完,同時永遠停留響呢個最美好既階段,唔好走下坡

很可惜沒有祝福 當愛妳並不孤獨
不會再讓妳哭

「沒有祝福」好多解法,可以解冇人睇好呢段關係、上天冇眷顧祝福呢段關係⋯⋯但總之顯示到呢段關係唔易維持,主角依然好努力愛護女仔,「不讓你哭」,雖然付出辛苦,但愛佢從不累從不「孤獨」

我揹妳走到最後 能不能不要回頭
妳緊緊的抱住我 說妳不需要承諾
妳說我若一個人會比較自由
我不懂妳說什麼 反正不會鬆手

主角希望同女仔一齊到老,立下好多山盟海誓,但女仔「不需要承諾」,因為佢並非以一生一世為前提拍拖,所以認為主角「一個人會比較自由」,唔應該俾唔係想白頭到老既自己(女仔)從此封盤綁死。一直自我感覺良好既男仔晴天霹靂,一時間「不懂妳說甚麼」,只懂得握緊女仔雙手,重申永遠愛呢個女仔,唔會放棄呢段關係

我揹妳走到最後 能不能別想太多
會不會手牽著手 晚一點才到盡頭

主角繼續說服自己,說服對方,希望對方唔好諗咁多住,繼續一齊落去,簡單d講係「吊命」。主角想呢個夢「晚一點才到盡頭」,對比起之前「夢希望沒有盡頭」,而家既主角已經意識到呢段關係即將完結,一直唔係佢諗咁美好

妳說不該再相見只為了瞬間
謝謝妳讓我聽見 因為我在等待永遠

呢度「相見」借喻為「拍拖」,所以瞬間的相見= 唔係以一生一世為前提既戀愛。女仔知主角同自己戀愛觀唔同,所以認為不該再相見只為了瞬間,呢句同時亦指出女仔認為緣盡至此,日後無謂再見面。而主角終於接受一切,「謝謝」女仔既剖白令佢心死,讓佢唔洗再期望可以從佢身上「等待永遠」既愛情。
習慣都扭轉了呼吸都張不開口
你離開了 卻散落四周

完全係講緊含撚
屌你呀
我點正視首歌呀
戀生花 風之紗
夫斯基 早優生

呢十二個字係咩意思
習慣都扭轉了
本身俾人含,而家含返人轉頭

呼吸都張不開口
含緊梗係用唔到呼吸

你離開了 卻散落四周
爆嗰下掹出黎,射哂落面同地下

停呀
利申最鍾意哥哥依首歌
同丁子高有無關係?
男孩們 能有你般纖細嗎
談情時 明我那種感性嗎
但男孩像你 只愛同類嗎

好明顯喎
雪國

作詞:藍奕邦
作曲:周國賢

來讚頌人民革命 相信它你必有永久保證
來信任大人指令 定神聽別人訓導怎去自主 極生性
豎起雙耳極沉靜 無知覺 冷冰冰 拜跪神像長期在朝聖

如此失聰的我也能忘記我 望向天 雪花飛
沉默低首一切極諧和 被禁 那一首情歌
在唱又唱像提示著我本來愛什麼 原本的我是 太囉唆

齊朗背十條戒例 請你相信它會豐足你一世
腦袋的污垢清洗 就能夠長期免疫下人疾苦 極尊貴
盡忠守信大皇帝 無心聽 耳根靜 繼續麻木地每天朝聖

誰知失聰的我也能忘記我 望向天 雪花飛
沉默低首一切極諧和 若果 寫一首情歌
在唱又唱像提示著我私藏血肉嗎 原本的我發熱暖和光

請 別觀看 外邊一切極糜爛
極繽紛 太災難 過活還是最好無期盼

如此失聰的我猝然忘記我 下半生 冷冰冰
聾又啞般於市集呆坐 或許 你想唱情歌
亦記住切勿提及著你感情叫什麼
來擠熄眼內那把火 無聲之中觀看 災禍

雪國-令人想到天寒地凍的冬日國度。
而如此冰天雪地亦可類比人類的冷寞和冷酷,
就正如一個冷血的政權或統治者。
藍奕邦會寫出如此的詞當然不意外,而在2012年推出此歌更是「巧合」不過,
(所以話周國賢開唔到紅館既原因好易知點解…)
歌詞映射有說是北韓,有說是中國,有說是上帝,
其實筆者認為三者都不太大分別,
「來讚頌人民革命」「齊朗背十條戒例」兩句,
所寫對象和所述之事是專制封建政權就是了。

我們身為香港人,尚且不太能感受雪國之寒,
而政治的寒風也基本上被教化得感受不了,
「豎起雙耳極沉靜 無知覺 冷冰冰 拜跪神像長期在朝聖」,
人們拜跪神像等如虛不實之物就像「相信它你必有永久保證」,
其實人們都被看似繁榮、看似「相信它會豐足你一世」之物蒙敝。
雪國的飄雪把繁榮底下原本「發熱暖和光」的血肉都覆蓋了,
覆蓋了八九民運,只剩下白亮整潔的天安門,就如美麗壯觀的白雪國度,任人觀賞。

「請 別觀看 外邊一切極糜爛
極繽紛 太災難 過活還是最好無期盼」
掌權者叫你別看外面世界,因為那裡太放蕩太繽紛了,
什麼自由意志、普世平等理念的都會引致災難,
低賤的蟻民還是不要想太多,依從我的規則過活吧,
可憐世上還真很多人「盡忠守信大皇帝」「 繼續麻木地每天朝聖」。

人們不知道雪國發生什麼事嗎?他們可一清二楚。
「被禁 那一首情歌在唱又唱像提示著我本來愛什麼」
「若果 寫一首情歌在唱又唱像提示著我私藏血肉嗎」
「或許 你想唱情歌亦記住切勿提及著你感情叫什麼」
人們從根子裡就知道他們本來愛什麼;
人們從根子裡就知道他們是發熱暖和光的血肉;
人們從根子裡就知道他們埋著怎樣的感情。
而正因為他們知道,他們才懂得如何裝不知道,
只為了不被專制的雪國把軀體輾到六呎雪土之下。

可是雪國的飄雪會不斷蔓延,把鄰近地區都覆蓋,
「望向天 雪花飛」,身在香港的你,感受到飄雪了嗎…?
如果你已經感覺不了,又或者認為筆者的歌詞解讀像在胡說八道,
那,恭喜你,你可以「下半生 冷冰冰聾又啞般於市集呆坐」
又或是「來擠熄眼內那把火 無聲之中觀看災禍」
就當自己真活在一個壯麗的雪國裡面。
有冇人理吓, 打我好認真
好撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞