一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
聽過一個人講 綿綿係夕爺對黃耀明嘅感情
從來未愛你 綿綿 (如果綿綿用普通話讀 就係明明 黃耀明)
綿綿一首歌詞 一個下雨天
係黃耀明寫過嘅一首詞 一個夏雨天
淨係記得咁多
無人之境

單車

無論係奉子成婚

老母再婚買大送細
都解得通
張家輝同李嘉欣主演嗰套完美情人,打回原形(大開眼戒)就係電影主題曲嚟
講起婚禮,我唔明點解有yoga首神秘嘉賓真係適合咩
所以個作者比人批鬥慘死
玉蝴蝶
戀生花也是你 風之紗也是你

夫斯基也像你 早優生更像你
但係有句 若你喜歡怪人
其實我很美
愛在你身上飄蕩 品嚐你黃昏和朝陽
堅硬和柔軟的地方 是我的幻想 是你的樂章
黃金少年廣播劇
聽聞呢首歌,係者撚寫比嘻be
然後嘻be仲自己填翻首說你愛我黎回應
所以我一直聽呢隻歌
都係假想佢地2個曖味,但鑒於大家都係藝人,最後無開花結果,嘻be選擇分開
有段訪問男方有承認係寫比嘻be
因為隻狗變咗張家輝,但中意咗李嘉欣,李嘉欣本身喺隻狗嘅主人。

即係寵物中意咗主人,但張家輝接受唔到,所以就出現呢句歌詞。

btw,套戲睇得過,愛情小品嚟講,導演阮世生拍得唔錯。
上面個堆求撚其放低首歌又解埋算點
最hit應該係借火隻碟啦
出自一套港產片,完美情人,喺呢套電影嘅主題曲
解得好好呀!周耀輝啲詞好正
仲有
防不勝防 人鬼戀
十面埋伏 跟蹤狂
大開眼界 人獸戀
我覺得呢個似 有人知道自己好快就死,拒絕同前度一齊,以為咁可以「救世」,其實heart左佢
可以再聽埋鄧小巧《四大發明》做個對比
The death of author barthe
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞