一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
前面兩句的確係解做奉子成婚
後面果句可以解做我知道自己不斷麻煩到人,恨不得即刻死左佢,但又會想阿媽同屋企人長命百歲,所以先可以一家到齊。
東周刊 2004-12-15
黃偉文
-----------------------------------------------------------------------
還應不應該信賴文字呢?

靠賣文字賺生活的人竟然有這種質疑,差不多要遭雷劈了,然而很多時候我的確對文字的
溝通能力有所保留,抑或,我更應該反省自己的表達能力呢?

該由「單車」講起。幾年前我替陳奕迅寫了一首歌詞,好些人的反應是「這首歌頌父愛的
歌,幾感人」,唱片公司方面甚至專揀父親節前後主打這首歌,一心賀節。有人讚,該心
足了吧,再挑剔的話未免太不知感激了,然而,讚錯了,還應不應該照單全收呢?

明明是首怪責父親的歌,怎麼忽然會被接收成「歌頌」呢?也許是自己力有不逮吧,當然
不能怪香港人喜歡斷章取義啦!唉,被錯怪了,固然慘,但被錯愛了,原來更悲哀。

我經常相信好的文字該有說明自己的能力,事後補白是欠缺信心的表現,所以從來刻意避
免囉囌,今次是少數的例外之一。

可能你係05年出世,所以從來唔包05年前
陀飛輪
係事業略有小成果班人
因為追求事業犧牲哂其他野
呢首同劊子手的最後一夜都好正
睇嚟都係似in general咁講啲不被普世接受既戀情
巴打大開眼界可唔可以講多啲
會唔會有人唔明呀
係....首歌其實幾恐怖
連綿不絕、綿延嘅意思
呢度即係講緊 對你嘅愛
自欺欺人 反話
林夕自己有講過 係講老母的 不過寫得好隱晦
關於失戀的問題
咁咪即係都係取暖囉
男孩像你
有冇得解下白玫瑰同紅玫瑰?
好鐘意呢2首歌
但又唔係話好明講乜
今生不再 - 黎明
講香港人對殖民時代同回歸既心情
如果有人仲記得30-6-1997嗰日嗰晚既情景
就會 relate 到更多

https://youtu.be/NfEOdV2ObdY

多得這雨勢 將煙花撲毀
才令我體會 凡事會枯萎
多得這剎那 不小心脫軌
遺憾才會令你 珍惜得徹底

同渡過這盛世 隨手都採到星火的美麗
但我怎知道這份執迷 抱入來世 仍在你軀體

就趁那歌聲悠揚
玻璃倒影映了今生不再的幻象
天空正掛著今世最亮的月亮
蜚短流長未來將怎麼設想

恨這晚歌聲悠揚
當中多少秒鐘可跟最愛來分享
種種恩恩愛愛 可伸展多少世代仍在唱

多得這剎那 分針不再轉
才讓時間實踐 驚心的愛戀

同渡過這盛世 隨手都採到星火的美麗
但我怎知道這份執迷 抱入來世 仍在你軀體

就趁那歌聲悠揚
玻璃倒影映了今生不再的幻象
天空正掛著今世最亮的月亮
蜚短流長未來將怎麼設想

恨這晚歌聲悠揚
當中多少秒鐘可跟最愛來分享
種種恩恩愛愛 可伸展多少世代仍在唱
種種恩恩愛愛 不可多得的美麗但無常
怎麼可設想
https://medium.com/@huiyuhuang/%E7%99%BD%E7%8E%AB%E7%91%B0%E8%88%87%E7%B4%85%E7%8E%AB%E7%91%B0-%E5%BC%B5%E6%84%9B%E7%8E%B2-%E7%B2%BE%E7%AE%97%E7%9A%84%E6%84%9B%E6%83%85-%E8%AA%B0%E8%BC%B8%E8%AA%B0%E8%B4%8F-f6dd177c1e24
出自張愛玲既文學意象
「也許每一個男子全都有過這樣的兩個女人,至少兩個。娶了紅玫瑰,久而久之,紅的變了牆上的一抹蚊子血,白的還是『床前明月光』;娶了白玫瑰,白的便是衣服上沾的一粒飯黏子,紅的卻是心口上一顆硃砂痣。
大部份既歌都係夕爺
沉默到對不起
黃金時代
一個兩個三個
太悶或是太多

我解讀係 當再次見面嘅時候 兩個人就啱啱好
一個 就即係得自己
三個 就係對方已經帶左情侶黎
之前睇到有人屌話格硬砌歌詞
勞斯萊斯更加
搵埋edison拍mv
一定係愛是永恆 婚禮個個都唱
有冇人知月球上的人係講緊咩故事
我聽過幾個版本
其中一個背景係講有個人上左月球
但因地球嘅時間快過月球好多
係佢返到地球嘅時候己經人面全非
連佢心愛嘅人因為等唔到佢而老死
首歌就講佢返到地球嘅感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞