一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
唔係全首歌每句都要關老母事呀
真係,佢寫到個種愧疚感,特別係自己如果都經歷過對媽媽個種愧疚,會好有總
共鳴

巴打想知你點詮釋
仍想你一家可到齊個到?
我都想知呢個!!
最後話個男主角釋懷唔到,之後話希望佢死咗個一日佢,佢媽咪同新家人可以到齊佢葬禮,代表原諒佢當日衝動
Eason都有講過
你呢個版本應該啱
因為應該都係講自己愛既人死左
但我就係到諗,佢除非意外死,唔係媽媽一定走先過佢
我覺得係自殺。。
https://m.facebook.com/hklyrics/posts/337573509708946
夕爺用佛學去寫面對失戀嘅態度
想知道 未世界的呼聲 咩意思
未世紀
會唔會太多錯事,抑鬱到想自殺先有咁既宣洩?
不過其實你一家都唔代表媽咪一定存在,如果你有個同母異父嘅兄弟死咗你會唔會拜佢?
「你」應該指埋媽媽,如果係從再婚主題出發。

咁一家都好難解通,如果自然死,媽媽同佢老公都應該死先,咁點一家? 如果有一個家庭死剩一個人,我地正常都唔會用你一家去形容

我就仲未好確認到係未婚媽媽,定再婚主題添

順便拋多句比咁多巴打解答,「隨便錯手」指涉緊啲咩
我更鍾意上句
滅苦的信徒 不必悔改

不過我對前面果段睇法有啲唔同。
成隻碟聽,男和尚一直無所謂看透,佢入佛門只係想尋道逃避世俗,想擺脱劊子手呢個名號。但越尋道,亦無助佢釋懷,變到好似你所講只係另一種壓抑。

同最尾果句一方面似你地所講,係男女主角嘅互存外,但我覺得都有呼應第一句同佢生世,佢係劊子生但又迷戀生命,所以得到愛之後,佢肯定返自己同愛返自己。

呢句再接落聽 孽。
曾活過 但似死 直到相廝守
明白罪在愛你偏因此得救

隻碟真係好正
我覺得照夕爺講得 對象係母親
咁 一家 就係佢再婚嘅一家了

不過如果要我僭建嘅話
都可以吹多兩個方向

第一個:
數一數 我實情不只得你要說句對不起
被我害過來接受我跪

去到後段
其實主角反思到
自己呢一生人對唔住好多人
好希望得到救贖、原諒

而得到救贖嘅體現
就係被佢害過嘅人,甚至佢地嘅家人都可以嚟佢嘅喪禮

第二個
累人累己滋味 餘生也記起

歌中佢當然覺得對唔住媽媽
而累人累己 呢句係點出
佢覺得自己嘅人生都係唔好過、被拖累
甚至可以聯想到 點解一個 濟世為懷嘅大好人
會 「未懂得顧忌 、年少率性害慘你 、令人受傷、帶來傷勢呢? 」

因為佢一直覺得 係佢媽媽拖累佢
怪阿媽令佢在單親家庭成長、俾唔到好嘅環境佢、
令佢由細到大俾人笑、怪阿媽掛住搵食無關心過佢

我用咗成世人怪個阿媽
最後原來 我先係令阿媽咁辛苦嘅人
「實在不敢知道我是元兇」

呢種悔疚大到 希望自己無嚟過世上
寧願當初阿媽落咗自己
寧願自己就算出咗世都好
只要我一早死咗阿媽都唔駛受咁多苦,
佢就可以搵到人照顧

而最後嘅係
「仍想你一家可到齊」嘅一家
可能係落咗我,阿媽嘅家人無離棄佢一齊嚟
可能係我死咗,阿媽嘅新家庭

而除咗表面意思嘅 一家出席喪禮 嘅意思
更裡面嘅意思 係 平安、健在

因為一開始嘅「你失蹤」
可能係指無再聯絡,再婚後唔敢打擾對方、
可能係直情唔知阿媽嫁咗去邊、甚至係死咗

因此所謂嘅一家到齊,唔係真係想對方嚟齊
而係暗指希望對方 全家平安健在
成隻碟係一個full story 黎咖... 成隻睇返會好明
冇咩深究,但綿綿一直俾我感覺就係落雨,一個輕描淡寫既愛情故事。

落住雨聽一流。
咁多人唔明 點出席葬禮
希望我上面個段 有帶到啲新方向啦

在街打咁大段野
無proofread 有需要可以再補充

同你一樣睇法 但比人負評到痴撚左線
你住近波士頓
我住太古城
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞