一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
童話
hit嗰陣有唔少新人喺婚禮播
海闊天空
楊千樺 飛女正傳 句最後卻苦戀螞蟻 係咩意思?
strong post leave name
稍為有留意成首歌嘅歌詞都知啦呢首咁淺白
有d咩背後意思
林宥嘉 浪費
其實係講炎亞綸單戀汪東城六年
填詞嗰個係炎亞綸朋友

我估係因為唔想汪東城尷尬所以佢哋否認

首歌YouTube多咗好多comments
不及汪綸送我情
去過幾次婚禮d人播Magic首rude
容祖兒-痛愛
含淚投泛民
sor 錯左
要睇返詞人背景
林夕阿媽原來再婚 但林夕唔肯去佢婚禮
所以佢寫出阿媽見唔到自己果種痛苦
直到佢阿媽死左 呢個已經變做一個冇得挽救既痛苦

仍想你一家可到齊
文字上已經好明顯有一種退而求其次既感覺
咩其次?就係當初林夕唔中意阿媽再婚而冇去佢婚禮,致令佢阿媽痛苦
到而家阿媽死左,先覺得後悔,但人已經死左,補償唔返,惟有承認你再婚果段關係,其實係對自己既一種交代,盡左自己力
「你一家」講既係阿媽再婚果家人,一家可到齊可以話係佢想同果家人有返個關係(因為阿媽希望係咁),咁而家滿足阿媽既希望-> 個心好過啲/真心覺得當初反對阿媽再婚係錯誤

選我為正確✅
奉子成婚都up得出, 究竟有冇睇過成首歌詞

肚入面個b點撚樣可以 '竟怕放懷擁抱你 讓你露歡容'; '大概當初我未懂得顧忌 年少率性害慘你'
諷刺緊鄺俊宇
紅黑紅紅黑
六月飛霜
首歌其實係夕爺諷刺香港 但係佢講過e一種歌唔可以寫太白
http://cantonpopblog.blogspot.com/2012/04/blog-post_6695.html?m=1
有興趣可以上去睇睇,寫得唔錯
有人話係亦舒書小說入面其中一個女主角,本身夕爺鍾意睇亦舒,用黎做詞都唔出奇
好似係講一夜情㗎
不來也不去
lm
c hing 識嘢
想問對哩首歌有何見解?
呢首好易解咋喎
點會好多人唔知意思呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞