一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
誰話我共誰 不登對

好少會形容同性戀不登對
師生戀 忘年戀就話啫
咁你覺得同性戀好登對
愁人節
好多文盲淨係睇到 街裡愛人一對對 互送鮮花千杯不醉 你的惡運繼續追
就話係單身狗歌 心諗
我連孽都loop埋
想指我地關心世界大事卻忽略身邊人,
例如會為以巴衝突嘅死傷者感觸,
呢件事其實離我地生活好遠,
身邊可能有更多事都值得我地關注.
首歌想講有大愛嘅時候唔好忽略小愛

可以聽埋她慈我悲用個呼應
別來無恙 我現時自己肯做飯
五月天 愛情的模樣 都係講同性戀
時間夠了 時針偏偏出了錯
雖然我唔係煙民,但呢首好撚有feel
特別係睇埋MV,兩條友企係樓梯煲煙唔出聲果種感覺

借火點煙呢個比喻
無須要快樂 反正你一早枯死
如果有眼淚 只不過生理分泌
就算淚水多得 可灌溉整片濕地
蒲公英不會飛 陵墓裡伴你於一起
個人經驗會理解做 兩個人唔適合一齊/分左手 只可以做sp
只要接近 別無期望 夜了看電視的光
只要我們不問為何 然後直至忘記誰是我
一起靜靜的過 不需要太認識我

呢幾句就好似講緊係時鐘酒店,事後一齊呆望部電視 但心裡面諗緊嘅係其他人和事。只要俾我接近你就可以了 唔會期望可以成為一對幸福嘅情侶 我亦唔會再三問你點解我做唔到你另一半 希望你呢一刻忘記我嘅身分 唔好記住分手前我做過嘅錯事
呀媽係千金小姐 老豆係公屋仔
隨便錯手 拔得太慢 中岀左?
生個主角我岀黎

大家族婚姻 女方無選擇權
要竹門對竹門
首歌出個期仲有勞斯萊斯同男孩像你
Y文咁多系列作,所以我覺得都係寫緊同性戀
仲要每次從來未愛你之後 都會加個原因去令件事合理啲
但其實全部都係反話呃自己 傷心到要自欺欺人
可唔可以解下黃色大門
聽唔明
唔係話暗示緊黄耀明咩?明明>綿綿
你掌心的痣 都係講緊黃耀明
https://youtu.be/mSSa3Cwf0lM
試下夾埋依首聽
嗰時睇演唱會
佢一唱呢首歌我喊到收唔到聲
我個名嗰首
者撚嘅白色風車
好多人都知實際上唔係sweet歌, 但解讀不一
我自己嘅解讀係, 呢首歌係講緊響海邊表白失敗嘅經歷

白色的風車 安靜的轉著
真實的感覺 夢境般遙遠
"真實感覺"同"遙遠夢境"係矛盾, 咁究竟邊樣先係真??

甜甜的海水 複雜的眼淚
看妳傻笑著 握住我的手

呢兩句好甜蜜, 看似表白成功, 喜極而泣, 所以又笑又喊又拖手

夢希望沒有盡頭 我們走到這就好
因為我不想太快走完這幸福
很可惜沒有祝福 當愛妳並不孤獨
不會再讓妳哭

但表白成功只係主角自己FF, "夢"字解釋一切, 主角希望繼續發呢個夢落去, 可惜冇上天祝福眷顧

我陪妳走到最後 能不能不要回頭
妳緊緊的抱住我 說妳不需要承諾
妳說我若一個人 會比較自由
我不懂妳說什麼 反正不會鬆手
我揹妳走到最後 能不能別想太多
會不會手牽著手 晚一點才到盡頭

女仔拒絕主角, 主角接受唔到, 只想繼續追佢

妳說不該再相見只為了瞬間
謝謝妳讓我聽見 因為我在等待永遠

女仔甚至拒絕以後既見面, 覺得見黎都冇意思
男主角"多謝"女仔令佢心死, 等佢唔洗永遠地等待呢個追唔到嘅人
藍色的窗簾
原裝MV已經有男男拖手情節
仲有唔同膚色既情侶 都係講啲不被普世接受既戀情
中華人民共和國國歌
好多蝗蟲都解讀為自己嘅民族好強大,好把炮,好有抗爭精神
實質就係講中共統治下犧牲咗幾多人,有幾多人跪低咗,萬眾一心咁樣支持一個垃圾政權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞