一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
諗起you’re beautiful
james blunt講過首歌係講一個男仔見到靚女既ff
但好多人揀婚禮播
But it's time to face the truth, I will never be with you
毒撚之歌
等緊呢首
櫻吹雪?
次次睇完啲感覺就出晒黎 眼濕濕
認真問 張國榮首紅點解?
其實成首歌大部分歌詞字面上已經唔啱婚禮播
你話播咗愛是永恆都仲講得通
好似係啲花嘅名
想問下容祖兒嘅這分鐘更愛你係形容對ex嘅思念定係父親?因為有唔同嘅想法
即係無論愛人變成咩形態都好都一樣咁靚咁愛佢
但當你明左周耀輝寫既主題立意 就會覺得佢寫得好靚
姊妹 依首歌其實唔係祝福個姊妹結婚,係個好朋友結婚 仲要安慰自己點解仲係孤拎拎一個

點解d 人要係婚禮播呀?????
再問 順便想問埋午後紅茶
毒品
係 仲等緊
麥浚龍-櫻吹雪

作詞:林夕
作曲:于逸堯
編曲:王雙駿
監製:麥浚龍 / 王雙駿

蘭亭序 墨跡失足晉代酒意裡
如目送 半生履歷換唐詩四句
號角吹 對酒當歌正欲醉
赤壁火裡我是誰 明月映溝渠

如夢令 夢醒此身再續三國誌
憑欄盡處 再千百度覓尋是串數字
掏盡戰衣 五指山中說大志 哪堪精緻用詞

幕幕秘史 茫茫日子 何曾入過詩

綠色係鋪陳,
當中所鋪陳的古典文化畫面,目的是要帶出時間長河中更迭多變,人在其中無可奈何,顯赫功名英雄事蹟都是過眼雲煙。

紅色係重點,
同樣為歷史,為何人只係執重於大事大非,而小事卻無人理會?

來讓我唱 櫻吹雪蕩誰在飛
飛花入泥泥內有花氣(頂真講櫻花跌入泥土)
我見我如無物這個境界與何人說起

人情是非 都拈花一笑忘記

誰在飛?我是誰?到底有沒有我?這是關於無我有我的境界。
所有一切,如佛家言:色即是空,空即是色,萬物皆非永恆,就如櫻吹雪,雖然華美但亦短暫,又如人生種種功名利祿,何必窮盡一生去追尋,又何必執著。輕輕一笑,沒有煩惱。

那暗花 活色生香印在鈔票裡
凝望白眼 再將千色花見望穿秋水

對比起第一 二段,是一組組今昔對比的意象。

懷念鳥居 任蝸居改變伴侶 逛京都卻為誰
靜臥髮堆 橫陳夢裡 遺忘在鬥嘴

懷念曾經去日本時流連過的日本鳥居,旅途中也許曾跟伴侶爭吵過,但躺下睡去,當時是在鬥嘴還是玩鬧,真真假假,都忘記了,也不必執著。
這裡強調了全詞所要談的,乃是時光流轉物是人非,讓人領悟到凡事不必執着,拈花一笑忘記的境界。

說白了雪花非花 像櫻花非雪作弄人
不用怕 入了神 沒有人
沒有人 沒有人 沒有塵

本來無一物何處惹塵埃,〈櫻吹雪〉要談的原是櫻花所象徵着的時間和短暫,從無邊無涯的時間荒漠裡,功名功勳都會隨風而逝,不必過份執着。

btw 林夕一句「人情是非,都拈花一笑忘記」,不就如宋代詞人蘇軾的「人生如夢,一尊還酹江月」一樣豪邁嗎?

學疏學淺,請多多指教

Reference
https://m.douban.com/group/topic/16529990/
《詞話詩說》--櫻吹雪
https://www.getit01.com/p20171227034955493/
櫻吹雪歌詞解讀
我諗大概係咁啦
其實我都等緊
點解?
尋日係電視見到魔術師婚禮唱「我不願讓你一個人」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞