一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
劊子手 你前來 孽 我覺得已經可以做一個三步曲
D首尾呼應同故事性真係一流
Wyman 有唔少詞都容易令同性戀者有共鳴
男孩像你都可以理解成普通單戀嘅少女
你唔同身份唔同經歷可以有唔同領會
冇話邊個啱邊個錯嘅
(至放作詞人本身嘅諗法除非佢親自解讀否則都係冇法證實)
下,我反而覺得個仔係老母未婚懷孕,得罪全家人順啲
單車
其實黃偉文控訴阿爸唔關心佢
但個個以為歌頌父愛
點解會有人聽唔明唔知意思
好self explanatory
原來係gay song
垃圾歌
直到某年某月我能安息於葬禮
仍想你一家可到齊

佢話安息 咁應該係壽終正寢啦 咁個仔死嗰陣佢老母得罪嗰家人姐係佢嘅公公婆婆都死晒仲點到齊

反而阿媽再婚都仲可能有啲異父兄弟或者繼子女
當然係有咁嘅意思
等整個世界換風氣
依句好明顯已經講咗成個世界都唔認同依種戀愛
仲有,成首歌都fight for緊一啲嘢,你諗吓依家好多國家爭取緊啲咩合法化?
Why not both
其實我都唔係好知,好少認真聽依首歌
無計,addendum食童年回憶gimmick
其實都可以,但 仍想你一家可到齊 有啲唔通
遊玩時開心一點不必掛念我

其實係講一個人死左 想對身邊人講既說話 叫大家唔好為自己離去而傷心
「等整個世界換風氣」
原來講同性戀架?! 聽左咁多年都唔知, 真係有D....唔好意思
依首真係有人唔知?成個歌名都解通晒
我個心好撚累
我覺得語帶相關不為過
1997 出首歌叫傾城
唔玩相關點對得住自己
其實Wyman好多詞都已經好直白,林夕嗰啲好傷腦筋
男孩像你
講個女仔鍾意自己個gay密
但tvb當年以為係普通失戀歌派左台
兩種解法
一種,合理啲嘅,老母嗰邊親戚到齊,代表已經放低多年恩怨(可能老母影衰佢家族之類),接受咗哩一房人
第二種,我同啲fd討論,有人提出過,無咁合理嘅,老母全家已死,葬禮嗰日全部出現,接佢上天堂,都係承認佢嘅意思
謝安琪-愁人節
好多人當咗係抱怨情人節冇情人咁
但其實寫緊喺大時大節被社會漠視嘅一眾 例如露宿者嘅孤獨同無奈

https://www.youtube.com/watch?v=VBdQbYMcSPI&feature=share
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞