一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
都係唔通
唔撚係掛
真係要講可以好多佛偈
但你可以將自己代入水依個角色入面
落少少有個新回覆
曾聽說過 你某夜結婚 未曾露笑容
實在不敢知道我是元兇

大概當初我未懂得顧忌
年少率性害慘你
令人受傷滋味 難保更可悲
這心地 再善良終生怎去 向你說對不起

捉住紅字兩句 扣落奉子成婚
但係綠字嗰幾句又點解
年少率性害慘你 > 啫係唔係BB嗰時害慘你
再善良終生怎去 向你說對不起 > 你生我出黎 反而要我道歉?
姐係串緊條仔扮失憶
紅字同綠字唔一定係講同一件事
你唔講又真係唔知
Ching好大怨氣
張敬軒首攝氏零度
係講全球暖化同人與人之間嘅冷漠
於心有愧,可以曲解到咁
[quote]黑暗中漫舞

為何未能學會起舞便已抱緊你 (男主角能力未夠就已經同女主角一齊)
誰料到資質不配合你 (時間耐左發現配唔起女主角)

自己好中意哩首歌
次次聽完都好頹
我覺得唔似講老母
數一數我實情不只得你 要說句對不起又點解 ?
有幾個老母?
Bohemian rhapsody 其實係講緊一個執行死刑前嘅犯人嘅心聲
成首詞睇啦戇鳩
綿綿,綿綿細雨。
冇人鍾意落雨,但如果落雨可以俾你有個藉口見到果個人,可能就唔同講法

Hints:談論連場大雨你窗台漏水 不得了;重來未愛你 綿綿 可惜我愛懷念;重來沒細心數清楚一個 夏雨天

由於情景咁detailed,好可能係真實經歷,用首歌黎憑歌寄意俾「萬人迷」聽
一首《於心有愧》,令不少人對過去的伴侶真的感到「於心有愧」,又或對曾被自己不經意傷害過的人十分內疚。但其實作為填詞人的林夕是基於甚麼而寫出《於心有愧》呢?據他自己本人所說,竟然是對他的母親的「道歉」!

林夕曾在訪問中提及過,聽眾不時會誤解他歌詞中的對象,其中一次就是《於心有愧》,聽眾會誤以為是男生向前女友的懺悔。這本亦無可厚非,然而他卻是寫給母親!觀乎歌詞,卻發現原來套用林夕的一生令歌詞更有張力、深度。

真係咁難睇得明咩
到底咩智力嘅人先會覺得
一首歌係「成首都講同一時刻」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞