一人一首好多人唔知背後意思嘅歌詞

423 回覆
1446 Like 79 Dislike
睇你想信咩啦。男男禁忌既愛太引人入勝,實有支持者;但代入綿綿細雨去聽,又有另一種畫面。

又或者咁諗,可能兩者冇衝突呢?萬人迷都係果個人
所以我一開始已經講咗永遠係一個謎
個歌名可能就係用黎合理化 啲歌詞
點解個綿綿 上面會講到 好似咩特別詞語咁

綿綿本身就係一組字
常解 情意綿綿、切不斷、絲連嘅意思嫁啦

你打字打綿綿都會出不斷,不絕啦

咪就係講反話
把口話想無愛過你,但事實上又放唔低囉
照計無乜懸念

我都覺得創意係可以無限大
但將綿綿 穿鑿附會 做 明明
就擺明係啲蝗蟲 鳩up嫁啦
我地唱粵語嫁
仲要逐句解
但綿綿做adverb好似有點怪,做adj.就好似make sense d
愛你綿綿 vs 綿綿愛意

再者,綿綿細雨、細雨綿綿都係一組字呀
如果真係冇乜懸念 就唔會一路以黎咁多人講呢首
我認同你講 綿綿只係講反話 愛一個人 因為本身就係講愛情嘅歌詞
但我覺得唔可以刪除夕爺憑詞寄意嘅可能
就好似文學睇詩咁 咪又係睇古人嘅背景 加少少推論
利申番 冇惡意 真係討論
所以我一路都好想知夕爺聽明哥翻唱再見二丁目有咩感覺
咩綿綿細雨當然無問題
我只係反對 綿綿=明明

太核突喇
夕爺要咁寫 對佢嘅稱呼
其他歌都可以寫到呢組字
甚至乎 直寫「明明」都好容易
舉例:從來未愛你
明明我不會再懷念

根本就唔會咁稱呼對方
講其他咩 「夏雨天」、「下雨天」
我都會覺得 用得靚,層次高

但屈佢寫「綿綿=明明」就好侮辱囉
我本人
我本人 無林黛玉的本領痛心死 其實呢句點解
你識唔識紅樓夢
睇過少少太悶 棄左
不必送我 大門要關上?
諗起落地開花
唔係講個老豆唔肯嫁個女比人咩
總係覺得作者固然有創作原意 但文學本來就有好多種可能性俾人去詮釋同解讀
有無人解下juno首櫻花說
想知Juno 櫻吹雪
天窗係講佢地分手,大門即係訂情歌黃色大門,唔再開要關上,唔再俾你入黎
遊離份子
如果我露出斑點滿身可馬上轉身

如基因可以分解再裝嵌 重組我 甚麼都不要緊 假使你興奮

因為自悲,我嘅解讀都係隻狗,後句解釋係如果要我變身/變其他嘢/要我改到我唔係自己都唔緊要,最緊要你鍾意,博到你一笑,自己點樣都唔介意
冇追post 有冇人講下王苑之首《忘記有時》
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞