突發!台灣製恐怖GAME「還願」現已發售!

603 回覆
263 Like 17 Dislike
唔止b站 強國係網絡上已經全面封鎖
恭迎慈孤觀音⎝༼ ◕д ◕ ༽⎠
渡世靈顯四方⎝༼ ◕д ◕ ༽⎠
無膽玩恐怖驚
但上巴哈睇啲人講劇情幾正
見到d玻璃心碎曬

即刻買左game 連soundtrack
冇啦赤燭都自己改走個彩蛋
攞完彩仲唔閃
仲同班大陸傻鳩撐咩
睇完直播都比錢買
如果reddit d鬼佬咁驚中資應該買隻支持下囉
嘩 屌咁撚大過彩蛋
鐘意不仿買黎支持下
但依個彩蛋代價好高
本身銷量唔算高 依加仲要無埋強國嗰邊
真係要睇港台埋唔埋依個彩蛋既單
班中國豬應該開始瘋狂退款
個彩蛋玩咁大
呢個彩蛋
個時watch dog我要真普選毋忘六四大陸有無封殺
今晚就為左佢咁勇買黎支持
雖然玩恐怖遊戲好淆底

Btw,個製作室上次都係講台灣白色恐怖
攞政治話題make noise
雖然個遊戲本身係好評
解釋一下 這遊戲夾帶私貨,邪教的那個印章上刻的是國家領導人的名字 想賺我們大陸錢還搞這個幺蛾子【小電視_嘟嘴】
簡單來說,《還願》在遊戲彩蛋「符紙中」,運用繁體字及閩南語辱罵國家領導人,關於遊戲背景「陸心社」,可以理解為陸心社害了美心,如果「陸」代表大陸,那又是什麼意思呢,大陸迫害台灣?其次,遊戲劇情中美心被泡七天酒,國慶七天,49根蠟燭,1949年?陸心社的領導叫做陸恭銘(大陸公民),所以他們罵的不止國家領導人
雖然遊戲是好遊戲,但其中夾帶私貨卻是讓人惡心至極,這估計是我見過火得最快又涼的最快遊戲了
xj=陸心社(嚮往大陸心都是邪教)
xj頭子=陸恭銘(陸公民)
被xj害的女孩=美心(嚮往美國的心)
邪教祭祀日10.1-10.7(國慶節)
印章名字=小 熊 維 尼+我國一把手
印章四角文字=閩南語你是白痴
蛋糕蠟燭49=1949
分數88 89年
友情提示:Steam中購買時間14天以內、遊戲時長不超過2個小時的遊戲可以退款。P.S.別忘記留下評價。

支那人真係玻璃心到

Ps:直接殘轉正體字,唔排除有只有變隻有咁嘅情況,勿屌
之前個遊戲出簡體字版
啲台灣覺青仲話間game廠媚中
點知原來佢地玩到咁大
如果玩大d,個故事發生係89年6月4號應該會仲正
好心佢出得簡體版搵錢 就唔好加咁多暗喻
比人踢爆左 即刻公開道歉 核突左少少
佢地應該都估唔到大陸會咁紅
而家又要玩 又要道歉 都幾樣衰
一係就索性企硬 放棄大陸市場
點會估唔到
對上個隻返校係大陸都好紅
真 唔係話認同大陸極權扼殺創作自由
但係佢加個彩蛋 除左口頭爽一爽 根本就無實質作用
你整多幾隻好game 係大陸出到班fans
反而有文化影響力 實際過你玩呢味啦...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞