突發!台灣製恐怖GAME「還願」現已發售!

603 回覆
263 Like 17 Dislike
去網吧玩邊有feel啊 ching
同埋亦都係用一個美嘅方式表達當時佢自己一打開廁所門就見到自己個囡浸死左
因為一打開門就係白光,有花有草有公園有自然,但最後佢一直向前跑追自己個女,但一直都追唔番了
有d學生哥佢地冇電腦,得電話,要玩可能借老豆部電腦
接受唔到bad ending 係咁玩想搵到good ending
另外仲有少少野唔明, 請指教
咁既話我地控制主角去講故事俾個公仔聽呢D位係現實(浸完個女之後醒返再補做)定係只係佢腦補既good end定只係介乎呢2者之間(bad end, 但透過個公仔做一次話俾玩家知之前做過乜)?
同埋條紅龍(魚缸條魚)係game入面既現實係扮演住一個咩角色? (唔計透過佢黎睇返英美心既諗法)
另外美心離家出走其實係咪都唔算對個故事有太大影響?
其實隻game好有outlast 2既感覺
又係男主幻覺 妖魔化個老師 最後白光
紫衣神教:
妙襌遭指控,他曾告訴一名就讀大學的信女,可以透過性行為進行「子宮頸雙修」,此錄音曝光後,許多女學生與女信徒出面指控,曾聽信他所謂的「子宮頸雙修」而被誘姦吃虧,最後在他的師父妙天出手調解之下,才未被信女提告,妙天當時所屬的印心禪學會基金會楊姓秘書長公佈了一段妙襌遭指控透過『性行為』進行「陰陽雙修」的錄音檔,女子指控妙禪說:「男孩子跟女孩子到女生子宮頸的地方,女孩子如果高潮會發出正負電輸送過來」,直指妙禪疑似劫財外還劫色,有網友指證自己學生時代的女同學也差點受害 [54]。

台妹真係智商無下限
其實香港都有性交轉運 on9冇分國界
唔好話指教,只係交流下意見心得
佢個囡係浸死,唔會醒番之後講故事
其實公屋個層嘅每個單位,就代表住唔同時間點嘅家
例如你見佢唔同單位外會貼鼠年、牛年、蛇年嘅揮春,有一個單位日子係男主生日,有一個單位係去旅行前夕
入每個單位就係番番去唔同個回憶,所以講故事係其中一段現實嘅開心回憶。我個人意見就係個故事書結局就係諷刺緊現實,書入面嘅小女孩其實就係男主自己,佢排除萬難救家人,而故事書結局係父女永遠開心生活在一起,但現實男主就算奉獻好多,最後都無得同個囡一齊
其實條魚應該無咩特別角色扮演緊,只係象徵緊迷信,好多人都會買「風水魚」
美心係颱風期間離家出走,我自己嘅推測就係會俾玩家錯覺係咪打風有意外死左,起碼我有一刻咁諗,因為個陣仲未知佢個囡點死,我一路搵線索一路都估估下,可能只係遊戲製作者想加多啲令玩家推測美心發生咩事係點死嘅情節入去遊戲中期,最後再打破所有人嘅預想,懸疑驚悚電影都會用呢啲手法
條紅龍都好慘
應該仲會有DLC
因為佢預告片同前傳陳伯伯條故事線係隻game入面冇咩點提到

離家出走個part我覺得有D放得太大, 我只可以講呢件事只係令到美心個病惡化既其中一件事件, 但就佔左成個遊戲/過程既唔少篇幅, 所以依家睇返轉頭我自己唔太鍾意咁樣既叙事手法
同埋個細路囡嘅天真亦都過份刻劃左,令我覺得美心有啲造作
我覺得還願嘅故事其實不過不失,始終世界好多on9仔。

我最欣賞係赤燭做資料搜集個到,啲風水嘢宗教嘢搵得好齊全。玩哂佢地2隻game即刻會對台灣宗教文化有基本嘅了解。

下面係巴哈啲人嘅分析

「左下角應該是陽台之類的,我未畫出來
在b站與k島都有人說這格局真的是鳥到爆炸

K島說詞
穿心箭:美心家門正對外部長型走廊而比其他住戶的互相斜對
穿堂煞:主門一通到底已經很糟了,還直通廚房,直接漏財漏到底
廁所的風水更是.....設在家正中央還沒窗戶,穢氣集好集滿,開門直面鏡子,這不用我多說了吧...
主臥室開門直接面壁,一邊的床直貼窗子,床腳面向衣櫃門...太多了說不完

也確實啦,這是一款恐怖遊戲
格局不夠陰就不夠恐怖了」
風水格局都出埋
玩完 屎已瀨
氣氛同演繹一流,唔係要玩家讀小說是但用報紙文件鳩講完個故仔就算,但個故事本身就普普通通
可能之前trailer 睇人分析得太精彩(即使已經玩完但未睇過都極度建議睇下),太期待到左正式玩就覺得好短,陳伯伯呢?分屍呢?淇淇呢?感覺唔只得咁少野

不過真係對赤燭做d細節位佩服到五體投地,每一樣野都唔係亂黎,arg都搞得好好,有人估佢地想做708090年代三步曲,期待到時會有大量香港流行元素
製作團隊其中一個想帶出嘅訊息就係唔好迷信,班傻閪台仔仲走去講間屋風水格局差,陰氣重,真係冇撚腦
嗰個年代既台灣女人都仲係老公名下資產,好難離婚
所以多數只可以逃走,而逃妻好多時都連自己都照顧唔到自己
即使離婚都好,都唔會判撫養權俾女方
如果你有留意台灣知名律師,呂秋遠嘅Fb,就會發現即使係2019年,社會風氣都仲係覺得男方在撫養權上有大啲嘅優勢

所以個遊戲唔單止帶出迷信風俗,仲有折射出當時女性地位低落嘅問題
睇邊個玩會好睇啲?
唔敢玩
Same 睇人玩好過自己玩
又唔一定咁講,呢個分析都只係跟返當時風俗認知來解返,根本一開始就唔應該揀呢間屋

另外都有個人用現代風水同衛生角度解釋返
點解得廚房同主人房有窗,在客廳同小朋友房少自然光其實係對小朋友身心唔好

另外都有講到個廁所冇窗都會衍生嘅問題,所以個屋嘅格局其實係有落功夫
風水最初都只係講間屋有啲咩條件會令人住得舒服啲,你住得舒服個人自然精神啲健康啲,好似食左卡士蘭咁做咩都咁有energy,自然做事似乎容易成功啲同個人睇落開心啲。

但班迷信撚就將中間過程忽略晒,用一堆玄學名詞黎自我解釋間屋有啲咩同冇啲咩就可以名利雙收,呢度又擺下咩顏色嘅石,嗰度又養幾條貴到乜春嘅魚幫你招財咁。再嚴重啲嘅迷信撚就去到好似主角咁完全無視科學一味信怪力亂神嘅嘢黎「幫自己」,最終輕則被騙財騙色,重則家破人亡。

製作團隊想表達嘅訊息有好多,包括反映埋當時嘅社會情況,但最關鍵嘅都係叫人唔好迷信。班友從衛生角度或者心理學角度黎分析間屋特登設計到令人住得唔舒服我覺得還可以,但仲喺度講乜撚穿堂煞、穿心箭、漏財呢啲就真係個人黎講接受唔到,講嘅人根本係骨子裡仲相信呢啲呢啲迷信嘢
睇完之後覺得大部分都係自己嚇自己
你還願意嗎?
咁香港D房風水黎講全部收皮
又細又三尖8角
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞