突發!台灣製恐怖GAME「還願」現已發售!

603 回覆
263 Like 17 Dislike
隻game 就係你口中嘅傻閪台仔整出嚟
人地分析到團隊有事前設計過間屋間格,覺得好佩服
你就get 撚錯晒成件事
究竟邊個先係傻閪
應該掉返轉
尾段講過美心有問過媽媽去左邊,所以媽媽應該係美心死前已經離開左
對於巴打講既野有少少唔同意, 就係老母走個時個女係仲未死, 只係個刻老豆都剩係信邪教(未開始浸酒), 正常如果個老母知道個女被人殺左咁一定係報警拉鳩個老豆啦, 但佢又冇, 只係走左去, 咁即係個刻個情況未去到最worst
其實好多人解讀唔同
而家我睇PTT,Komica都起碼有6,7個版本
有老母走左,老母死左,甚至老母殺左個老豆而家個老豆係冤魂都見過
老母死左,甚至老母殺左個老豆而家個老豆係冤魂都見過

咁佢要有說服到人既證據先得嫁, 只要個說法有部分證據有衝突就已經可以ban, 除非你另外有證據證明個衝突係錯誤

如果個老母係死左, 咁佢係幾時死? 點解死?
如果老母殺左個老豆, 咁老母追老豆個段既最尾個老母就唔係走左去
佢老婆邊有死呀
有段電台訪問講到明點解佢要復出同數衰佢
有一派說法係個訪問係老豆自己想像出來
因為一個前大明星復出爆自己屋企大鑊話因為維護老豆既薄面先有第一次退出影圈呢件事係唔合理(尤其是舊世代大男人當道)
我冇CAP低個理據
如果搵返就share返出來比其他人望望

有人甚至FF到台麻雀有147隻牌到都有陰謀論
老婆唔係知道個女死左先無辦法再一齊生活,記唔記得𨋢入面個錄音,
老婆話完成呢個job 後就會帶哂全家走,去一個簡單嘅地方生活
當佢完成左個job 返左黎之後,先有遊戲一開始老婆不停問老公美心去左邊
如果你係夠出名既話就算係女人可以出黎講野, 由其係大明星

而且雖然話係舊時代, 但畢竟都已經係80年代, 女人係個時已經可以獨立, 你睇可以上電台訪問就知

更何況佢已經對個老公死心, 呢點你見佢出走都睇得出, 所以亦冇需要再俾面個老公, 佢自己又唔係搵唔到食

再者, 你見佢地之前鬧交都睇得出個老母唔係D咩小女人, 更加唔會完全屈服個老公

另外, 雖然個老公都痴痴地線, 但係下下都以"個老豆自己想像出來"黎做反駁既話好多野都唔駛討論, 因為你可以話其實個老豆有精神病, 成個故仔都係"個老豆自己想像出來". 所以除非個件事有同現實有無可否定既衝突, 如果唔係都唔應該將個件事變為係"個老豆自己想像出來". 例子有落靈界個到, 因為根本冇可能自己挖眼加勾脷, 仲要之後行得走得, 所以呢part先可以將佢定為"個老豆自己想像出來"

大家覺得唔認同可以提出一齊討論
自己個老公咁自大, 應該唔會預佢拎到錢返去之後個老公會用吧
老母話一家人會唔會係講緊佢自己既娘家咋
不過呢個可能性要成立既話要睇下有冇其他日期既資料可以顯示到佢幾時浸個女
其實好合理
以台灣既娛樂圈風氣
係好撚鐘意公開數衰人
有個解讀係成隻game流程係老豆依然係沉醉於自己既FF,然後FF之中又將佢拉返現實.而玩家簡開始遊戲既時侯就開始loop

說法係game開頭其實係老豆自己幻想裡面個女已經好返,一家有美好生活
點解會咁講係因為個老婆最尾講左,我地個女終於有回報,呢D可能係功德之類,主角就以為個女冇事係因為信左D偏方,但當個老婆果句「美心係邊」打破左佢幻想,同時呢句呼應後面老婆復出返來問已經浸酒既「美心係邊」

然後美好既幻想開始隨著擺放物品換醒返堆記憶,因為老豆堅信覺得自己係正確,所以妖魔化老婆,到最後打開道門一道光就係因為老豆到最後都冇辦法接受美心死左既事實,佢拒絕接受呢一段記憶所以又返返去原本,公寓道門有一道尋女啟事,入面寫「我個女係邊,我個女係邊,佢有一隻又大又圓的眼睛,女呀女呀女...」,即係話老豆由頭到尾都仲FF緊自己個女未死
我地個女終於有回報,呢D可能係功德之類
我記得有講過以前美心都曾經病過, 但"靠"何老師醫好, 咁個時間點會唔會係呢個位?

至於老母問美心係邊, 會唔會係美心離家出走既第一日
可以上電台訪問未必因為佢係女人能夠獨立
而係因為佢老婆退出咁多年後再復出,我覺得已經唔係一個性別既問題
而係一個話題

制作組係刻意寫到果個年代(或者應該講老豆)好古舊,
例如明明係精神病,「我個女冇可能係神經病」老豆拒絕接受現實
呢個就冇辦法確定
因為隻game開始係專登blur左日歷果個年份
唔知係幾時發生

巴打, 因為我冇乜點理過個日期, 如果我話到俾你知係邊一年咁你講唔講到D事件既順序俾我知

http://www.nongli.info/years/index.php?year=1987
我係睇人玩既"雲玩家"來
單從遊戲技術層面睇 steam有呢個評價係絕對值得
做3d遊戲最難就係氣氛 其中lighting同音效佔好大比例
還願都係合格有餘
甚至連日本d二線廠都唔會去接觸3D 仲係用緊avg式對話整恐怖game 又或者一d rpg maker式既game
當然要同d AAA大作去比點都唔夠好
因為無資源整motion capture 唔會有太多動作或者互動物件
要清楚佢只係一隻indie
好多人都唔知呢種體驗故事元素已經出現過好多隻game e.g. gone home, amnesia 所以唔係咩行行企企睇下野就當係悶game
只係識批評並唔代表玩得多 係同時間要識點欣賞好既地方
岩岩有個fd sd左個時間線出來
劇透討論

打非中
唔敢自己玩 睇啲review都幾過癮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞