召喚lihkg所有學神/P牌巴絲 (41)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
承你貴言
肥咩先? 唔知自己錯咩 轉鴨駕都繼續會肥
Chok到fing頭-->
唔敢話好好,偶爾都會失手,但真係功多藝熟

第一,練到feel到架車震就下意識識踩極力子(同拖波),咁樣唔會死火先
第二,培養好慢放極力子嘅習慣
第三,了解多啲汽車操作嘅理論,例如車速、波段同引擎轉數嘅關係
第四,練習多啲,同架車溝通多啲,咁你就知道咩時候入咩波,拖波要補幾油等等,呢個同第三項嘅理論頗有關係

以上又以頭兩項最重要

巴打放鬆啲,考車真係唔好求完美,少少chok係好正常但不足以致肥
關於極力子,我夠膽講揸咗30年嘅師傅走去考試都有細剔,想唔被人剔極力子嘅唯一途徑就係考自動波
同埋真係唔好期望一考完就以後都熟支棍,現實係要再操咖
停車會少少chok,因為考果陣怕太貼,慣咗一近就踩深左brake
轉波狂練之後就唔會
睇你肥咩啦, 我係肥鴨駕, 而家出黎考跑馬地
想請教Ching 鴨駕肥左D咩,有咩要特別注意,我都肥左兩次,8號考
我肥左兩次街轉左入鴨駕
跑馬地唔係難啲咩?太多車太多人
我次次考都落大雨 好緊張
第一次有死車 一轉右出去有迎頭車,肥左
第二次話我望得唔夠 其實我有望 但動作唔夠大

鴨駕有係咩要注意
你肥果兩次係考邊? 鴨駕行過未 係咪易啲
29/5 早上
澤安街
初考
鴨駕係考程短D,無燈位,但D人會亂過馬路,利興街多死車,公廁位轉出黎有D講彩數,但相對會嚴D
考牌衰27號點先唔會再衰
而且得2條線,都係個4條路
有冇人知9點攞P牌要等幾耐?
3月12考油塘3點 會唔會好多車
咁到底應唔應該轉鴨駕見有啲ching話因爲易行 相對再嚴啲
跑雖然行熟左 但肥左兩次無乜信心
聽朝考求集氣
今日考油塘3點,差唔多,工廠區多車
肥轉彎位置不正確,
考三次咪好耐
如果基本過死車,望盲未做好,去鴨駕都係肥。你之前剔邊樣死?
唔講邊度攞好難答你喎

暫時去過嘅最快係觀塘,我上次去10分鐘就搞掂哂;深水埗填好form嘅話都唔會排太耐;沙田就等得耐啲
深水埗呀 我已經填好曬嘢架啦
我會話跑馬地唔係難,不過好考運。
鴨駕亦唔係易,因為好睇個官,聽講轉彎位置不正確係熱門死因,其他死車個d, 你有基本功冇乜野,都係咁揸
想請教Ching轉彎位置不正確係返教院個個位?因為我學個陣sir無話我轉彎有問題,但都好驚會死呢樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞