【求助】過幾日毒遊鹿兒島仲未plan好行程

261 回覆
4 Like 16 Dislike
我仲諗住鵜戶行去sun messe唔駛等巴士
終於比我搵返櫻島巴士嘅時間表
前兩年去埋沒鳥居唔用得Pass,依家終於用得

又打錯信息
埋沒鳥居一向都用得pass,係去溶岩展望所唔用得

update翻先,尋日去咗霧島,只係去咗霧島神宮,溫集市集同埋睇個瀑布,所以晏就3點零鐘就走咗。個人覺得霧島無乜特別同埋幾令我失望(除咗個丸尾瀑布同個溫泉蕃薯之外) 一嚟啲景點實在太散,二嚟可能我無做好research同埋期望太高啦。例如個市集只係一個好細嘅area,我本身以為係類似天文館通嗰啲咁樣成條街都係賣嘢/食咁

最後個人認為去霧島嘅話一定要揸車,同埋會浸溫泉先好去

而今日就去咗指宿,都去曬想去嘅景點,長崎鼻啲風景真係好靚,好值得一去
btw,有無住/咁啱係日本旅行緊嘅巴打可以幫我一個忙?

話說我尋日搭jr嗰時跌咗嘢,去到夜晚同今日朝早都話無,點知傍晚嗰時再去問,竟然話有人執到,搵得翻! (其實原來尋晚已經執到,可能語言不通雞同鴨講唔明先話無 )

宜加中央站嘅職員就比咗我樣失物嘅資料同埋個站嘅電話我,叫我打電話過去,同埋好似話可以將件失物send翻過嚟咁

但係幣在我聽日就要翻嚟香港 而試下搵酒店幫手,佢都幫我打電話過去,但個職員話嗰面收咗工,要聽朝8點先開工,聽朝會試下再幫我打過去

不過我覺得酒店都幫唔到我,可能最終都係要去翻嗰個站拎/就算send翻嚟鹿兒島中央站我都拎唔到

所以想問下有無巴絲打咁啱係九州住/讀緊書/旅行緊可以幫到我,起碼可以打電話過去叫佢幫我hold住樣嘢,唔好dom咗佢先 (好似話只會keep到呢個月28號)

你不如係出面開post la 咩黎架 貴重野?一陣係d 唔入得境/犯法野
啱啱開咗啦,希望有巴打咁啱經過/識日文可以幫到手

唔好呀,行都行到腳跛,你去鵜户神宮都用曬你啲腳骨力
大分站,你搭霧島號架火車都唔會上到大分架
有無去西大山呀?
南九洲就夠
係呀,你又知我係搭霧島號嗰時跌嘅。我都覺得好奇怪,唔知點解可以去到咁遠,本身以為最遠都係去到宮崎啫
我諗最大可能就係嗰個人執到之後去咗大分之後交比staff掛,真係唔知應該多謝佢定點
無啦,最後都係cut咗,流水麵都係,始終覺得佢啲班次咁疏,花時間去食個麵/影車站個牌有啲無謂

我應該都算叻仔掛,都係去到指宿臨上巴士先研究佢個time table 但最後去咗4個景點
砂樂啦,healthy land la,長崎鼻(龍宮神社啦同燈塔)同埋 flower park(其實係傻傻下去錯咗地方 ),不過都幾靚嘅
之前追過個鹿兒島post好似有位巴打定唔知絲打(記得紅字)話自己係鹿兒島留學。如果最後酒店幫唔到/唔幫我,唔知你可唔可以伸出援手,起碼打去同佢講失主係想要翻件嘢,唔好dom咗佢
因為我跟住你尾

講笑

揸pass去霧島當然坐哩架車啦,點會坐普通車呀
宮崎個巴士pass咩地方有得買
係味指我個post,方文山絲打?
佢潛咗水好耐了, 希望你搵到佢
牛清

我而家先知原來可以去到埋沒鳥居 本來有啲興趣,但 我以為得嗰個island view 所以就冇去[sosad

豪冇plan過去旅行嘅壞處
哩個時間表之前整唔見咗,所以我都唔知點教人去
以前好容易搵到,依家改哂版面,搵咗好耐先搵到
我連霧島有無bus pass我都唔確定,舊果個時間表有寫邊個範圍用得,依家乜都無
仲有.....
Plan多次再去多幾日囉
咁又係 btw,係指宿坐翻嚟嗰架普通車真係,見到佢嗰時係心諗得唔得架,一陣會唔會行行下跪咗係到

宮崎 外國人專用巴士一日券 (1500yen)
指定地點先買到.
網站介紹:http://www.miyakoh.co.jp/bus/visit_miyazaki_bus_pass/taiwan.html

宮崎県内路線バス全線 1日乗り放題乗車券 (1800 yen)
任何便利店都買到
網站介紹:http://www.miyakoh.co.jp/bus/rosen/ticket/1day.html

如果你係宮崎要趕轉海幸山幸 就直接買1800果種啦.

一定要買PASS.....扮老虎食豬巴打前幾頁POST左巴士有幾貴.....
日本全線7-11/family mart/ lawson都有 唔好問啲staff,見到日本便利店賣各類門票嘅機(7-11係成部影印機咁 ),自己走埋去買,印咗張紙出嚟拎去cashier比錢就得,希望幫到你 因為我嗰時都盲摸摸,啲staff唔知係唔識定廢時理我,最後曬咗成個鐘先買到張飛

同埋重點係宜加for foreign嘅pass已經加咗價加到1500yen,所以你唔洗話專登搭早車去宮崎買,差嗰300yen瞓多陣好過啦

btw, 如果你係想去宮崎嘅話,建議你至少住一晚宮崎,可以瞓晏啲同埋唔洗搭咁耐車
面具巴原來有睇我個post
係呀,呢到又無pm功能,我諗都搵唔到佢架啦,就算搵到又未必肯幫我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞