【求助】過幾日毒遊鹿兒島仲未plan好行程

261 回覆
4 Like 16 Dislike
師兄鐵道迷?唔洗一定揀特別火車搭吧
Day2 planA 西大山站班次好梳,又無巴士站,你諗諗

唔用pass可以去綠色窗口買飛

巴士站班一定要睇清楚
Plan B 去埋沒鳥居都係上面果句,唔係你要呆得,一係行返落山
Day3 你搭jr落飫肥玩先搭巴士上去啦,順路好多
唔好諗去其他地方啦

Day4 你參考我個行程係可以去浸溫泉,大前提都係果句
Day5 搭觀光列車去熊本啦,不過你果日係咪星期六日?
去旅行想去多d地方睇係一定架啦⋯⋯但如果今次去唔到咪留返下次去囉
塊地同景點又唔會走咗去嘅
一定要連續用
見你打咁多嘢,比你睇番我個遊記抄考下

https://lih.kg/450526
鹿兒島豬軟骨
岩岩book咗海幸山幸 宮崎到油津

目標係 鵜戶神宮 -> 摩艾像 -> 青島 唔知做唔知到
油津有咩嘢玩?
海幸山幸11:32到油津
11:50有巴士去鵜戶神宮
5月去睇post學野
玉手箱要BOOK先有得坐. 所以你個DAY 2 PLAN A未必WORK
當然你可以坐返普通JR. 唔坐玉手去指宿

回程一樣. 你可以坐返普通JR 時間無咁趕.

仲有仙巌園離中央站都有D距離. 你好難係去指宿之前行完再坐返車返到去中央.

反而最後DAY6可能仲有機會去到, 仙巌園
如果回程唔坐玉手箱,去唔去得到西大山?

好 我會參考下
唔行山啦,所以諗緊第一日去曬,可以空咗第二日出嚟去遠啲 仙巖園大概要stay幾耐?(如果唔走馬看花,慢慢睇咁)
唔係呀,只不過見到啲車好靚,同埋又會順路帶到我去啲景點,所以咪想盡量搭埋
我以前曾經plan過:

(6:21)由鹿兒島中央坐車去西大山(7:47 到),(8:30)坐車
去指宿(8:48 到),買巴士一日券,坐(9:25)巴士去長崎鼻(10:00 到),(11:09)坐車去伏目口(11:20 到)去山川
砂むし温泉 砂湯里, ヘルシーランド・ヘルシーランド露天風呂,(13:35)到山川(13:47到),(14:32)坐巴
士去指宿(14:44 到),(15:07)坐(特急指宿のたまて)去鹿兒島中央(16:00 到)

好彩上機時決定唔去
霧島溫泉
南九州算啦,高千穗峽幾靚
咩叫無巴士站 如果離開指宿嗰時唔搭玉手箱,搭普通jr又去唔去得到西大山? 見到你post 7點28分有班車翻去? 其實搵過,覺得西大山只係一個無乜人去好偏僻嘅站,只係去影相打卡 我係見有啲土產同埋安納芋買先想去

唔緊要嘅,但行翻落山要幾耐?

你搭jr落飫肥玩先搭巴士上去啦,
搭0730特急霧島號1002到宮崎, 轉搭1007開海幸山幸, 1106到南郷 飫肥(飫肥城下町散策
Lunch......) 啫係我呢個行程ok?

day5其實無話星期幾,主要都係睇會唔會偷一日去指宿啦同埋星期六日海幸山幸有無位啦而定,如果day2無去到指宿,就要宮崎同埋熊本二揀一

不過你覺得我plan A嘅行程會唔會太chur? 指宿我係諗住星期六去嘅,但見你隻apps話得翻好少位?
1,西大山無巴士站
2,你唔係問我埋沒鳥居行落山要幾耐嘛⋯⋯
3, 我係搭jr去南鄉,同埋你只有幾分鐘時間買bus pass,唔買都得,每次上車比錢,貴小小囉

4,我果個apps係Jr 九州官apps,我是旦比你睇下個車費咋

另外你想唔用pass又方便搭交通工具,你可以買張 “sugoca “卡,同八達通一張咁用

唔知你有無睇我個遊記呢?希望對你有小小用啦
咁係咪即係可以兌jr pass嗰時買埋去指宿嘅飛同埋指定席
我知呀,都係去到嗰面睇下有無位再決定個行程,如果有就搭埋啦 無嘅話+天氣唔好可能照舊兩日鹿兒島算
仲有....兌pass同埋換車飛最好寫張紙比職員睇.
出發時間地點等....

https://www.jrkyushu.co.jp/chinese/pdf/hakata_form.pdf
1. 哦 你意思係去咗西大山站就唯有搭好耐先一班嘅jr翻鹿兒島啦? 我無所謂架 最緊要有車翻到去
2. 係 唔記得睇過邊位巴打嘅遊記都係行落山
3.貴幾多先,如果百幾yen就算啦
4. 哦,我又down埋嚟睇下先。我見你撳星期六玉手箱號有個三角型又寫住殘xxxx,應該都係無乜位,搭唔成了

有睇呀,今朝一起身開翻呢個post就睇你個遊記先,你買咗兩張3日jr pass架嗎,唔該曬你先 其實我都預咗去唔曬自己schedule啲景點,好似你咁下次連埋北九州再去
諗返起你咁嘅時間,宮崎係無可能買到pass,一千幾百円豪比佢啦

我都有北九州遊記呀⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞