【求助】過幾日毒遊鹿兒島仲未plan好行程

261 回覆
4 Like 16 Dislike
我重來未試過去旅行唔落雨
去兩日岡山都可以落足兩日
啱啱血拼完,宜加是但搵咗間拉麵鋪食埋嘢就翻去,今日好攰呀
btw,我應該係到繼續打定開個新post
嚮到做live,返到黎出遊記
2種都支持
好啦 我發覺如果要live到又post埋相真係好難,隻自由烏又會好快爆變滴滴仔
btw,我聽朝一早會去櫻島,希望會好天啦 有無巴打可以share櫻島半/一日遊嘅schedule嚟 仲諗緊幾點起身好
我係到update住先啦,盡量live 遲啲先出遊記算啦,因為真係好眼瞓
我上個幾次去大阪東京嗰啲都好似淨係遇過兩次落雨咁大把,但要係唔大雨影響唔到啲行程。
仆街,今次我一到埗就落雨,朝早落雨落到夜十點先停,仲要係keep住幾大雨下,影響曬啲schedule
update翻今日先
原本今日架機早咗到鹿兒島機場(11點半下到咗),想行plan A 第一日炸炸林去埋櫻島。一路狗衝住咁入境同去買飛搭巴士,希望今日完到櫻島半日遊。

我仲要好醒咁上網搭過點搭巴士啦,見到啲人share話一定要坐左邊,因為可以見到好靚嘅櫻島火山,咁全程金晴火眼望住,到落車都見唔到喎,已經覺得奇怪

去到中央站拎jr pass順便劃埋指定席啦,點知玉手箱號星期六同日都已經無位,之後plan好嘅去熊本鐵道遊(隼人之風+山翡翠去熊本),點知又話得星期六日先有,仲要無曬位
加上見到今日落雨同好大霧,所以就棄咗今日原訂嘅櫻島半日遊啦

後尾去酒店擺完嘢就去咗食炸豬排飯,只能講個豬排飯真係好撚正!,巴打真係無介紹錯

跟住食完嘢3點零4點,又唔想淨係行街行到夜晚咁無癮,就去咗照國神社同埋城山展望台一個人行山真係好撚驚,尤其是翻落山嗰程,覺得自己好撚廢

幾經辛苦上到山頂,一見到個景之後真係屌出聲

一方面覺得自己好傻仔,專登行上嚟睇霧(咁個鹿兒島成個城市嘅景又ok嘅),另一方面又覺得自己好醒,今朝決定放棄櫻島行程無夾硬去埋真係做得太好 haha

行完之後就帶住隻就跛嘅腳去行下附近啲山形屋呀,中央站個啲大商場咁,再是但食個拉麵呢日就完
鹿兒島唔渣車真係死得 啲班次好疏 利申上次自駕 又可以控制到啲時間 3個人玩左5日4夜 平均每人車費750左右 去咗櫻島 高千穗牧場 霧島 指宿 長崎鼻燈塔
夜晚成兩點幾仲出遊記,緊係眼瞓啦
天氣唔好唔緊要,下次再黎過
希望在明天呢
update翻先 尋日去咗櫻島大半日遊跟住去咗搭鹿兒島架city view遊鹿兒島成日好彩天氣好好 行程太趕,沿路又遇到好多香港人r水吹 所以無時間上嚟更新,sorry

宜加搭緊 jr去宮崎

附櫻島火山圖一張
btw,有無巴打可以講比我知飫肥架日南巴士個站係邊到,啱啱上網搵咗成粒鐘,搵極都搵唔到
求救
人地個遊記

回程我們要搭巴士去「鵜戶神宮」,不用回到原來的火車站!
而是直接在城內的公車站搭乘~~
公車站就是對面這個!!車次不多,我是事先查好車次(一定要先查!)
http://www.miyakoh.co.jp/bus/rosen/
有經過宮崎、鵜戶神宮、飫肥的班次表:http://www.miyakoh.co.jp/bus/rosen/0_jikoku/9-02_20171001.pdf

我以為佢唔知個巴士站嚮邊
唉,開始落毛毛雨,希望一陣唔好變大雨
同埋想問多次
1106到南郷 飫肥(飫肥城下町散策
Lunch 
1240搭巴士去鵜戸神宮, 1432巴士去サンメッセ日南巨石像, 1531巴士去青島鬼洗板, 最後搭1714 JR日南線去官崎再翻鹿兒島中央站

我呢個行程會唔會太趕 係咪應該cut鬼之洗板好啲
我真係唔知個站係邊, google map搵唔到時,時刻表就搵到
比我就嚮飫肥行耐d,唔去巨石像
不過你行程都ok啦
我剩係行話飫肥城咋
又落緊雨,淨係一件短就加外套,幾撚凍下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞